20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Я пишаюсь ними, – пані посол ЄС про ініціативу словаків донатити на боєприпаси для України
Я пишаюсь ними, – пані посол ЄС про ініціативу словаків донатити на боєприпаси для України

Я пишаюсь ними, – пані посол ЄС про ініціативу словаків донатити на боєприпаси для України

Уряд Словаччини відмовився підтримати ініціативу Чехії із закупівлі боєприпасів для України. Після цього словаки вирішили самотужки долучитися до допомоги. Ініціативу громадян пані посол Європейського Союзу в Україні Катаріна Матернова прокоментувала в ексклюзивному інтерв'ю 24 Каналу.

Ініціатива словаків

Наразі громадяни Словаччини надонатили понад 4 мільйони євро, що є надзвичайним результатом. Ці кошти планують спрямувати на закупівлю 2692 артилерійських снарядів у чеської компанії STV Group.

Я дуже пишаюся моїми співгромадянами, я також особисто долучилася до цієї ініціативи, вважаю, що це прояв солідарності зі своїми сусідами,
– сказала Катаріна Матернова.

Пані посол додала, що хотіла, щоб така самоорганізація нації стала добрим прикладом для людей в інших країнах.

Раніше громадяни Словаччини опублікували заяву із закликом донатити Україні.

Ми відмовляємося миритися з відмовою у допомозі постраждалому від війни сусіду. Покажемо, що це вирішують не тільки вони. Ми переконані, що позиція влади не відповідає більшості громадян. Ми впевнені, що ми, жителі Словаччини, хочемо допомогти й можемо допомогти. Давайте покажемо, що ми дійсно розуміємо, що Україна теж воює за нас і має право захищатися. Будьмо сміливими разом і допоможемо їй тим, що їй найбільше потрібно, а це амуніцією. Долучаймося до глобальної ініціативи чеського уряду. Пожертвуйте зараз!
– йшлось в тексті звернення.

Інші заяви Матернової

  • Катаріна Матернова відповіла, чи може наша держава стати повноправним членом Євросоюзу до кінця 2030 року. Пані посол зазначила, що прогнозувати, коли точно Україна стане членом ЄС, – те саме, що дивитися в кришталеву кулю для передбачень. Дату – 2030 рік – озвучив голова Європейської ради Шарль Мішель.
  • Водночас вона додала, що війна має великий вплив, так само як і прогрес стосовно реформ. На думку пані посла, у цьому абсолютно непередбачуваному геополітичному середовищі, в якому ми живемо сьогодні, така дата цілком реальна.
  • Пані посол також відповіла, чи загрожує підтримці нашої держави перемога радикалів на виборах у Європі. За її словами, як і на попередніх виборах, радикальні партії завжди мають шанс прийти до влади. Втім, впевнена пані посол, центристи таки втримаються.
Теги по теме
Евросоюз
Источник материала
Поделиться сюжетом