20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Як Путін підмінив культ однієї війни іншим
Як Путін підмінив культ однієї війни іншим

Як Путін підмінив культ однієї війни іншим

Вже другий рік поспіль замість помпезних парадів, які щороку до війни в Україні влаштовував Путін, увесь світ бачить лише його жалюгідні спроби випендритися.

Другий рік поспіль 9 травня Україна замість Дня Перемоги відзначає День Європи, чим ще більше віддаляє себе від Росії. Росії, яка досі заскорузла в імперській політиці і, ба більше, навіть пишається цим.

79 років після перемоги над нацизмом для РФ, судячи з усього, минули дарма. Адже замість того, щоб будувати країну, ґрунтуючись на демократичних цінностях (за що свого часу, до речі, і боролися під час Другої світової війни), Радянський Союз та єльцино-путінська Росія буквально поклали життя своїх громадян на те, щоб майже через століття потому нікому і на думку не спало, що може бути інакше, аніж тоді.

Так само, на догоду образу великого і жахливого, Путін зробив себе дешевою копією Сталіна, який окрім репресій, нічим більше і не запамʼятався (бо ж треба відповідати історичним аналогіям по максимуму). Та й нову повномасштабну війну проти України Путін почав з тих самих причин, з яких колись хотів брати участь у війні Сталін – бо до РФ, як і до СРСР, нібито ставилися, як до вигнанця.

За ці роки російська влада фактично повернулася до того, з чого починала – до нової примари переможної війни. Для радянської влади остання така війна, в Афганістані, завершилася не просто поразкою, а й розвалом країни. Тепер Путін замість того, щоб засвоїти важкі уроки історії, перекрутив літопис і знайшов інших нацистів в особі України, а Росія загалом – нового ворога в особі колективного Заходу і несподіваних союзників, таких як Іран чи Китай.

Як результат, через майже 80 років потому Європа замість "ніколи знову" отримала не лише найкривавішого тирана за всю історію, але й найбільший військовий конфлікт з часів боротьби Заходу з Гітлером. Знову.

Однак паралельно з тим, як Путін почав повномасштабну війну проти України (хоч і називає її протистоянням із Заходом), почав згасати й інтерес до параду у Москві. Адже буквально за три роки російська армія з другої армії світу на папері перетворилася на останню наяву.

І вже другий рік поспіль замість помпезних парадів, які російський диктатор до вторгнення щороку влаштовував у намаганнях продемонструвати свою "велич", увесь світ (та й вся РФ) бачить лише жалюгідні спроби випендритися. Та ще й чим – танком Т-34, який буквально застав Сталіна, кількома "ЯРСами" та "Іскандерами". А якщо пригадати парад до Дня Незалежності України у 2021 році, різниця з театральною постановою біля Кремля і взагалі разюча.

Загалом чим далі триває війна з Росією, тим більш гнітючим виглядає дійство на Красній площі – ветерани стають молодшими, поступово змінюючись на курсантів та "героїв СВО", а замість юрб пересічних росіян по периметру площі Путін оточив себе пропагандистами та акторами-путіністами, які явно напередодні пройшли перевірку та карантин задля доступу "до тіла". Яскравий тому приклад – друге поспіль скасування "Безсмертного полку", який вже давно і в самих росіян асоціюється не з тією війною. Тож король вже давно голий, але йому немає кому про це сказати.

Інша справа – Україна, для якої усі свята через війну або стали буденністю, або назавжди змінили суть. Більше того, слово "перемога" за майже 33 роки Незалежності тепер теж має зовсім інше значення, аніж у нього вкладають росіяни.

До речі, вперше за 21 рік, протягом яких Путін приймає паради, Кремль засипало снігом – символом сплячки і темноти. Зважаючи на катаклізми, які тільки цьогоріч спіткали Росію, хочеться вірити, що і самого диктатора якнайскоріше спіткає найбільше для нього горе – суд у Гаазі і довічне увʼязнення.

Источник материала
Поделиться сюжетом