20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Космічний апарат TESS відновив пошук екзопланет після технічних проблем
Космічний апарат TESS відновив пошук екзопланет після технічних проблем

Космічний апарат TESS відновив пошук екзопланет після технічних проблем

Що відбувається з TESS

На початку квітня космічний апарат двічі переходив в безпечний режим. Причина першого збою залишається невідомою, тоді як другий інцидент був пов'язаний з проблемою з системою управління положенням TESS незабаром після виходу з безпечного режиму після першого випадку.

TESS, запущений 18 квітня 2018 року, виявляє екзопланети шляхом моніторингу яскравості зірок, коли перед ними проходять планети. 3 травня космічний апарат вийшов з безпечного режиму, який був активований 23 квітня через збільшення імпульсу в маховиках, що відповідають за орієнтацію апарату.

Попри ці технічні проблеми, TESS продовжує працювати. Завершивши свою основну місію в липні 2020 року і першу продовжену місію у вересні 2022 року, космічний апарат зараз перебуває на другій фазі продовження. Зокрема, нещодавно TESS виявив свою першу "планету-вигнанця" – екзопланету, що дрейфує в міжзоряному просторі, не обертаючись навколо зорі.

TESS потрібна допомога

NASA звернулося до наукової спільноти з проханням допомогти у визначенні пріоритетних завдань під час майбутнього продовження місії TESS. Попри нещодавні проблеми, космічний апарат продовжує активно сприяти пошуку і вивченню екзопланет. Його потенціал для революційних відкриттів залишається багатообіцяючим, поглиблюючи розуміння людством небесних тіл за межами нашої Сонячної системи.

Теги по теме
Космос NASA Техно
Источник материала
Поделиться сюжетом