20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Момент істини: Віктор Куртєв про критичну ситуацію в енергетиці України
Момент істини: Віктор Куртєв про критичну ситуацію в енергетиці України

Момент істини: Віктор Куртєв про критичну ситуацію в енергетиці України

Російські удари по українській енергетичній інфраструктурі поставили галузь на межу виживання. В інтерв'ю Юрію Романенку експерт у сфері енергетики Віктор Куртєв розкрив масштаби проблем, з якими зіткнулася енергетика країни, вказав на винних у недостатньому захисті об'єктів та поділився заходами, які необхідно вжити, щоб уникнути енергетичного колапсу.

Росія змінила тактику ударів

Куртев зазначив, що у березні 2024 року було порушено статус-кво в енергетиці України через зміну стратегії ударів з боку Росії. "Вони зрозуміли, що бити мережу та порушити цілісність енергосистеми, створити системну аварію у них не вийде в тому сезоні. До цього вони вистрілили весь свій стратегічний запас ракет, потім рік його накопичували", - розповів експерт.

Тепер удари завдаються по маневреній генеруючій потужності – Дніпровському каскаду ГЕС, великим тепловим електростанціям "Центренерго", Трипільській ТЕС та іншим. Втрати генеруючих потужностей, за словами Куртєва, дуже великі: "Цифру взагалі кажучи в ефірі називати точно неправильно, ми трохи менше 7000 втратили. Ось, але це дуже багато і дуже болісно".

Експерт пов'язує це з недостатньою роботою ППО через дефіцит ракет і питань, пов'язаних з американською та іншою іноземною допомогою. На даний момент енергосистема України балансується за рахунок імпорту електроенергії у вечірній час, при цьому вдень іноді доводиться обмежувати генерацію сонячних станцій через її надлишок. У деяких областях південного сходу країни відбуваються невеликі відключення через мережеві обмеження.

На Україну чекає значний дефіцит електроенергії

Моделювання показує, що влітку і особливо взимку на Україну чекають значні дефіцити електроенергії навіть за поточного складу генеруючих потужностей. Куртев спрогнозував, що зимовий дефіцит може досягати 5 ГВт у найважчому режимі. Він наголосив на необхідності іншого рівня організації та спільного реагування на виклик такого масштабу для мінімізації наслідків.

Помилковий підхід у захисті енергосистеми та загроза колапсу

Експерт розкритикував підхід української влади до захисту енергетичної інфраструктури країни. На його думку, ніхто не розглядав проблему комплексно та не враховував альтернативи нинішньому підходу з будівництвом укриттів для об'єктів енергетики. Куртев вважає, що Україні слід інвестувати в системи ППО та ударні озброєння для стримування противника замість будівництва укриттів.

Він засумнівався в ефективності укриттів, що будуються, зазначивши відсутність нормативів і проектів-аналогів. Навіть захищені укриттями трансформатори, за його словами, вразливі до враження сучасними ракетами та безпілотниками. Загалом, гість програми розкритикував недалекоглядність української влади щодо захисту енергосистеми, вказавши на недоцільність централізації вузлів розподілу енергії замість переходу до децентралізованої генерації.

Експерт попередив про загрозу енергетичного колапсу в Україні

"Енергетика - це тил, це військова промисловість, це соціальна сфера. І з погляду стійкості системи ми підходимо до межі. У нас вже цього запасу міцності немає", - наголосив Куртев. За його словами, радянська спадщина, на якій трималася енергетика, вже вичерпана, і зима буде тяжкою. Він наголосив на невідкладності вживання екстраординарних заходів.

Проблеми в управлінні, на думку експерта, спостерігаються не лише в енергетиці, а й в інших сферах, включаючи військову. Незважаючи на складну ситуацію, Куртев зазначив, що Україні поки що щастить у протистоянні з Росією завдяки проблемам, які має противник. Однак він наголосив, що це не привід для самозаспокоєння, і країна має вжити рішучих кроків для збереження своєї стійкості.

Як врятувати енергетику України під ударами Росії

Експерт запропонував три основні напрямки роботи для подолання енергетичної кризи в Україні, спричиненої ракетними ударами Росії:

1. Збільшення доступу до енергосистеми Європи через західний енергоінтерфейс. За оцінкою Куртева, це можна збільшити на 3,5-4 тисяч МВт, для чого необхідно політично домовлятися про це в Брюсселі.

2. Розвиток самозабезпечення бізнесу, насамперед завдяки сонячним електростанціям з акумуляторами. Куртєв відзначає зростання попиту на такі рішення.

3. Децентралізована газова генерація контейнерного типу, яку можна реалізувати значною мірою за півроку. "При правильній організації за півроку їх можна навести 1000 МВт, - каже Куртєв. - Для цього має бути міністр енергетики воєнного часу з надзвичайними повноваженнями".

Куртєв закликає до надзвичайних заходів та високого рівня організації роботи з усіх цих напрямів. При цьому він упевнений, що технічно кваліфікований персонал енергокомпаній України здатний швидко розгорнути необхідні потужності.

Корупція та афери в енергетичному секторі України

Інтерв'ю Куртева відображає масштабну корупційну схему в енергетичному секторі України, пов'язану із будівництвом фортифікаційних споруд для захисту енергетичної інфраструктури, відомих як "черепахи".

Експерт наголосив на абсурдності завищення цін на будівельні матеріали: "Ринкова вартість куба бетону умовно там до 5000 на подібних масштабах. Реальні підрядники, які роблять, мають доведені ціни 3200-3700. Вартість середньозваженого куба бетону на черепасі - 15000 гривень, майже в п'ять разів чи більше".

Куртев назвав ці споруди "безглуздими" і стверджує, що вони ніколи не будуть введені в експлуатацію. На думку експерта, організатори будівництва не розуміють принципів роботи енергетичної системи. Він навіть висунув конспірологічну теорію про можливу участь російської агентури у цьому проекті.

"Закінчиться це величезним скандалом, таким епік-фейлом для всіх учасників цього процесу... Добре закінчитися це не може ні для кого із учасників: ні для організаторів, ні для підрядників", - резюмував Віктор Куртєв.

Схема українських енергетичних аферистів

Експерт з енергетики розповів про спроби українських чиновників, зокрема голови державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури Мустафи Найєма та міністра інфраструктури Олександра Кубракова, отримати фінансування від західних донорів на неефективну "фортифікацію" енергетичної інфраструктури України.

Вони активно просували ідею виділення 6 млрд доларів на захист енергетики, проводячи численні зустрічі з донорами, зокрема з американським представником Пенні Пріцкер.

Однак Пріцкер скептично поставилася до цих пропозицій. Після цього вона написала звіт у Вашингтон, де вказала, що "Україну врятує лише прокурорський нагляд", маючи на увазі досвід США щодо контролю за використанням грошей американських платників податків в Ізраїлі у 1977-1982 роках.

У той період в Ізраїлі діяв постійний офіс американських прокурорів, які стежили за цільовим витрачанням коштів, які виділяють США. "Хлопці, ні долара без прокурорського нагляду", - резюмував Куртєв позицію Пріцкер.

Експерт також наголосив на значній залежності бюджету України від західних донорів: "фактично половина бюджету - це прямі субвенції". Таким чином, він зазначив необхідність жорсткого контролю за витрачанням коштів, що виділяються західними партнерами, щоб уникнути їх розкрадання та неефективного використання, як у випадку з проектом бетонних укриттів для енергооб'єктів.

Перспективи розвитку енергетики України

Незважаючи на важку ситуацію в енергетичному секторі, Віктор Куртєв бачить можливості для трансформації та розвитку галузі у разі подолання корупції та правильної організації процесів.

Куртєв вказує на необхідність створення сприятливих умов для розвитку бізнесу у сфері децентралізованої генерації енергії. Для цього, за його словами, потрібні три ключові елементи: страхування політичних та військових ризиків, прискорення та спрощення процедур підключення до мережі, а також гарантії можливості роботи генеруючих джерел за будь-яких обставин.

За виконання цих умов, як зазначає експерт, в енергетичний сектор України можуть швидко прийти значні інвестиції.

Куртев прогнозує, що за правильного підходу та якісно нового рівня організації всіх процесів Україна зможе до кінця 2025 року компенсувати втрати в енергетиці, понесені під час війни. В результаті, на його думку, в країні виникне децентралізована енергетична система, яку неможливо буде зруйнувати.

Таким чином, незважаючи на поточні проблеми та виклики, експерт бачить потенціал для глибокої трансформації та розвитку енергетичного сектору України за умови подолання корупції, оптимізації регулювання та залучення інвестицій у децентралізовану генерацію.

Ключовими тезами Куртьова є необхідність відмовитися від неефективних проектів на кшталт бетонних укриттів для енергооб'єктів, інвестиції в системи ППО та ударні озброєння, розвиток децентралізованої генерації, залучення інвестицій та жорсткий контроль за витрачанням коштів, щоб уникнути корупції.

За реалізації запропонованих експертом заходів Україна має шанс не лише подолати поточну енергетичну кризу, а й побудувати нову, більш стійку та ефективну енергосистему. Однак для цього потрібна політична воля, рішучі дії та докорінні зміни в управлінні країною.

Україна у точці біфуркації, але нас не погасять

Україна перебуває у точці біфуркації з кількома сценаріями розвитку подій, вважає Віктор Куртєв. "Ми зараз перебуваємо в точці біфуркації, і є кілька сценаріїв виходу із цієї ситуації, зокрема жорстко негативні", - заявив він в інтерв'ю. Незважаючи на це, Куртєв залишається оптимістом, вважаючи, що чим гірші умови, тим краще починають працювати горизонтальні зв'язки у суспільстві.

Куртев нагадав про важку ситуацію в перші тижні вторгнення, коли люди не розуміли, скільки часу у них залишилося. "Ніхто не питав папірців, коли ми відкривали військовий склад і роздавали людям зброю. Ми розуміли, де ми, де вони, хто такий ворог", - наголосив він. На його думку, зараз Україні треба знову перейти в цей режим, оскільки на бюрократію немає часу, а потрібні групи професіоналів, які знають, що і як робити.

Експерт вважає, що Україні під силу пройти цю зиму, хоча енергосистема країни зіткнеться з серйозними викликами. "Можуть продовжувати добивати генерацію, нам буде важко, баланси будуть погані. Взимку буде мало світла, десь буде холодно", – попередив Куртєв. Проте він упевнений, що цілісність енергосистеми вдасться зберегти, а Україну неможливо буде зламати.

Після закінчення бойових дій, на думку Куртьова, українське суспільство буде вмотивовано розібратися в причинах втрат, які зазнала країна. Водночас він бачить у тому, що відбувається, шанс для реальної деолігархізації та створення в Україні нової енергетики та нового складу суспільства. "У нас соціальна трансформація чекає не квола, це створить іншу економічну базу з іншою елітою. Це цинічно, але в цьому є великий плюс", - зазначив експерт.

Куртєв вважає, що якщо Україна знайде себе і подолає корупцію, країну чекає велике будівництво за участю західних партнерів. "Для Siemens, Westinghouse та інших компаній ми матимемо шанс побудувати нову Україну", - підкреслив він, додавши, що для цих компаній український енергетичний ринок може стати вигідним вкладенням на десятиліття вперед з перспективою отримання трильйонів доларів прибутку.


Источник материала
Поделиться сюжетом