20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
"Ноосфера" завершила найдовший антарктичний сезон і прибула до Кейптауну
"Ноосфера" завершила найдовший антарктичний сезон і прибула до Кейптауну

"Ноосфера" завершила найдовший антарктичний сезон і прибула до Кейптауну

Українське науково-дослідне судно "Ноосфера" завершило третій антарктичний сезон, який був дуже насиченим, зокрема цікавими науковими дослідженнями. Про це повідомили у Національному антарктичному центрі України.

- Пізнього вечора 8 травня судно пришвартувалося в порту Кейптауна (ПАР). Це був найдовший антарктичний сезон «Ноосфери» із найбільшою науковою програмою. Він розпочався 17 листопада 2023 року за маршрутом Кейптаун – острів Кінг-Джордж (польська антарктична станція «Арцтовський»). Криголам доставив вантажі та учасників експедицій, у тому числі загін технічних фахівців для модернізації «Вернадського». Потім прибув до порту Пунта-Аренас (Чилі). Знову в Антарктику судно вийшло 15 березня 2024 року. На борту була команда річної 29-ї Української антарктичної експедиції, вантажі для її зимівлі, а також вчені сезонної експедиції з України та інших країн. Саме в цій частині - дорогою до "Вернадського", в районі станції та на шляху назад - з борту "Ноосфери" було виконано багато досліджень, - розповіли полярники.

Українські вчені зазначили, що під час досліджень було відібрано зразки донних опадів для продовження вивчення геологічної історії Землі, насамперед змін клімату. Також уперше разом із польськими колегами відібрано зразки морської фауни з дна Південного океану, зібрано унікальний матеріал для дослідження. Знову до Чилі "Ноосфера" прибула 13 квітня, доставивши туди учасників річної 28-ї УАЕ та сезонної експедиції. У цьому переході криголам довелося долати сильний шторм у протоці Дрейка з висотою хвиль до 10 м та швидкістю вітру до 35 м/с. Потім судно вкотре вирушило до Антарктики - острова Кінг-Джордж для ротації полярників на польській станції "Арцтовський". Звідти "Ноосфера" взяла курс на Кейптаун, де зараз знаходиться.

Судно залишатиметься у Кейптауні до наступного антарктичного сезону. Повернення "Ноосфери" до України планується після завершення повномасштабного вторгнення РФ.

  • Українські вчені раніше розповіли, що проводять геологічні дослідження, які допоможуть дізнатися, як змінювався клімат протягом останніх 20 тисяч років. Вони, серед іншого, дозволять оцінити, чого чекати від клімату в майбутньому.
  • Також полярники показали, яквиглядає захід сонця в Атлантичному океані, якщо дивитися на нього з криголама "Ноосфера".
Теги по теме
ученые
Источник материала
Поделиться сюжетом