20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Останнє з 9 життів: назвали вік, у якому помре ваша кішка – таблиця "котячої смертності"
Останнє з 9 життів: назвали вік, у якому помре ваша кішка – таблиця "котячої смертності"

Останнє з 9 життів: назвали вік, у якому помре ваша кішка – таблиця "котячої смертності"

Вони дають змогу оцінити тривалість життя, що залишилася у вихованців різних порід. Дізнайтеся скільки приблизно котячий компаньйон ще буде поряд з вами.

Вчені назвали вік, у якому помре ваша кішка

Команда вчених провела аналіз записів про 7 396 котів у Великій Британії, які померли в період з січня 2019 року по березень 2024 року. Розподіливши результати за породами та статтю, вчені змогли створити "таблиці смертності" для більш точного прогнозування тривалості життя котів. Це дозволить власникам котів з більшою точністю визначити, скільки проживуть їхні улюбленці.

Так, середня тривалість життя британських котів-компаньйонів від народження становить 11,7 років. Цікаво, що коти-самки, як правило, переживуть своїх самців на 1,33 року, згідно з результатами дослідження.


Таблиця смертності різних порід кішок / Фото Royal Veterinary College

Найбільша тривалість життя спостерігалася у бірманських порід – 14,4 року, за ними слідують змішані породи – 11,9 року, а потім сіамські кішки – 11,7 року. Водночас найкоротша тривалість життя спостерігалася у сфінксів – всього 6,8 року.

Від чого залежить тривалість життя?

Ученим вдалося вивести кілька факторів, які також були пов'язані зі скороченням тривалості життя, а саме:

  • чистокровність;
  • надмірна вага;
  • надмірна худорлявість.

"Таблиці смертності" можна використовувати для домашніх тварин різного віку. Вважається, що вони є цінним інструментом для потенційних власників домашніх тварин і центрів перетримки котів, оскільки дозволяють прогнозувати тривалість життя тварини.

Розробка таблиць смертності є "важливою віхою" в розумінні тривалості життя кішок-компаньйонів. Ці знання надалі можуть допомогти власникам "ухвалювати рішення, щодо яких є сумніви",
– каже доктор Кенді Тенг.

Інший співавтор дослідження, доктор Ден О'Ніл вважає, що й таблиці дадуть змогу власникам "передбачати майбутнє" своїх улюбленців на основі наукових методів.

До слова, раніше Pets24 з'ясовував, скільки живуть коти й кішки. Також у матеріалі можна дізнатися, що впливає на тривалість життя наших домашніх улюбленців.

Источник материала
Поделиться сюжетом