20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
ШІ ідентифікував 40 підроблених картин, виставлених на eBay
ШІ ідентифікував 40 підроблених картин, виставлених на eBay

ШІ ідентифікував 40 підроблених картин, виставлених на eBay

Серед знімків, які ШІ визнав підробками, — картина, представлена як твір Моне під назвою «Ліс зі струмком»
Фахівчиня з автентифікації творів мистецтва Каріна Поповічі за допомогою ШІ перевірила картини, які продаються на eBay. Наразі вона виявила 40 нібито сфальсифікованих робіт і впевнена, що це лише «верхівка айсберга». 

Про це повідомляє The Guardian. 

Серед знімків, які ШІ визнав підробками, — картина, представлена як твір Моне під назвою «Ліс зі струмком». Її продають на eBay за $599 тис. Також виставлена на продаж робота «Ренуара», описана як «дослідження Клода Ренуара», вартістю $165 тис. 

Інтернет-аукціон eBay на сайті зазначає, що не дозволяє розміщувати підроблені товари чи неавторизовані копії. 

Поповічі очолює Art Recognition — швейцарську компанію, яка співпрацює над дослідженнями з Ліверпульським університетом і Тілбурзьким університетом у Нідерландах. 

Її технологія використовує два типи штучних нейронних мереж для аналізу робіт художників у найдрібніших деталях — від мазків пензля до кольорової палітри. Art Recognition вже перевірила в такий спосіб 500 робіт у різних колекціях. За словами Поповічі, ця технологія суттєво полегшила ідентифікацію підробок в інтернеті. 

З грудня 2023 року вона неодноразово зверталася до офісів платформи у Великій Британії, Німеччині та США з проханням розглянути проблему «з усією належною серйозністю» — і все ще чекає на відповідь: 

«Я так намагалася поговорити з ними. Дуже розчарована, що вони не відповідають. Я дійсно дуже стурбована цим. Вони несуть відповідальність. Вони не можуть просто вдавати, що не бачать того, що відбувається, тому що цього дуже багато. Є чіткі ознаки того, що там існує велика проблема». 

У коментарі The Guardian онлайн-платформа наголосила, що робить все можливе, щоб забезпечити автентичність товарів: 

«Ми використовуємо багатошарові технології штучного інтелекту, професійно підготовлених розслідувачів eBay і програми захисту покупців. У 2022 році EBay проактивно заблокував публікацію 88 мільйонів підозрілих підробок, видаливши з платформи 1,3 мільйона товарів після перевірки експертів». 

Читайте також: 

  • Переатрибуція: як Україна повертає собі привласнене Росією мистецтво

Фото: eBay

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Долучитись
Источник материала
Поделиться сюжетом