20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Українці Берліна вшанували пам’ять співвітчизників - жертв Другої світової
Українці Берліна вшанували пам’ять співвітчизників - жертв Другої світової

Українці Берліна вшанували пам’ять співвітчизників - жертв Другої світової

У Берліні акція пам’яті понад 10 мільйонів українців, які віддали життя, визволяючи Європу від нацизму, відбулася на місці колишньої фабрики, де під час Другої світової використовувалася примусова праця українських жінок.

Акція пройшла ввечері 8 травня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Українська травма тієї війни з її спустошеними територіями, мільйонами жертв і жахливими наслідками для майбутніх поколінь не присутня, невідома і не обговорюється в ландшафті пам’яті Берліна», - заявили у громадській організації Vitsche Berlin, яка виступила організатором заходу.

У Берліні відбулася акція пам’яті українців, загиблих у Другій світовій війні / Фото: Ольга Танасійчук, Укрінформ

Другий рік поспіль українці у столиці ФРН не влаштовують масових акцій біля меморіалів радянським воїнам, які «прикрашені» цитатами Сталіна та датами «1941-1945 рр.».

«Метафоричний простір пам’яті» цього разу було створено на кілька годин у просторі Kulturbrauerei, колишньому трудовому таборі.

Своїми спогадами з присутніми поділилася 88-річна Таїсія Шивалдіна. Дівчинкою вона зустріла війну в Києві. Потім разом з мамою, двома сестрами та братиком її вивезли до Німеччини, в табір неподалік Дрездена, де й зустріла 8 травня 1945 року. А зараз жінка, яка прикута до візочка, змушена шукати в Німеччини захисту від російських агресорів.

Перед присутніми також виступили посол України в НімеччиніОлексій Макеєв, історики, журналісти, представники українсько-єврейської організації «Джус Платформа», українських ромів, кримських татар.

Учасники акції вшанували пам’ять жертв хвилиною мовчання та запалюванням свічок.

Теги по теме
Украина Германия
Источник материала
Поделиться сюжетом