Чудовий старовинний рецепт борщу
Ми розповідали, як приготувати апетитний бігос. Тепер ділимось рецептом особливого борщу. Це Карильський святковий борщ "Квасок", який готують на Чернігівщині і який внесли до обласного переліку нематеріальної культурної спадщини.
Це старий сімейний рецепт, який готують на великі свята. За словами представниці сім’ї, Ірини Михайлівни Євтушенко, цей борщ завжди виходить наваристим, ароматним і неймовірно смачним. Рецептом господиня поділилась з порталом "Час Чернігівський".
Інгредієнти:
- 500 г свинячого окосту;
- 500 г цибулі;
- 200 г сушених груш;
- 500 мл бурякового квасу;
- 2 ст. л. смальцю;
- Перець горошком;
- Лавровий лист;
- Сіль.
Спосіб приготування:
- Для бурякового квасу 2 невеликі червоні буряки та 2 цукрові розрізати на 4 частини. Помістити їх у банку та залити холодною очищеною водою.
- Накрити банку марлею і поставити в прохолодне місце. Квас готовий, коли бульбашки, що утворюються всередині, почнуть підійматися вгору. Це може зайняти кілька днів.
- Окіст обрізати, м'якоть порізати на шматочки і трохи обсмажити на сухій пательні. З кісток зварити бульйон, використовуючи 2 л води, квас і сіль.
- Цибулю нарізати півкільцями і обсмажити на смальці на сковорідці, але не до золотистого кольору. Сушені груші на ніч залити холодною водою.
- Додати груші та м'ясо в напівготовий бульйон, варити до готовності. Вийняти кістки, обібрати з них м'ясо і додати його разом з цибулею та спеціями в бульйон. Довести до кипіння і зняти з вогню.
Коли борщ настоїться, страву можна подавати. Це варіант святкового борщу, який готують на Різдво. Також ми розповідали,як приготувати фучики за старовинним рецептом.