20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Зеленський вважає необхідним членство Грузії та Білорусі в ЄС
Зеленський вважає необхідним членство Грузії та Білорусі в ЄС

Зеленський вважає необхідним членство Грузії та Білорусі в ЄС

На думку президента України, розширення ЄС має вийти за перелік держав, що вже мають статус кандидату, але також охопити Грузію.

Про це він заявив на спільній пресконференції з президенткою Європарламенту Робертою Метсолою у Києві на День Європи, повідомляє кореспондент "Європейської правди".

Володимир Зеленський підкреслив, що Україна чекає на кроки ЄС, необхідні для початку вступних переговорів з Україною, але розширення має стосуватися також інших європейських держав.

"Ми виконали всі умови для того, щоби у червні була затверджена переговорна рамка і реально почалися перемовини про вступ України до Євросоюзу.

Так само важливо, щоби для інших народів, які заслуговують бути в Євросоюзі – європейська єдність дійсно працювала, щоби вони теж реалізували свій кандидатський статус", – пояснив Зеленський.

Президент України також окреслив перелік держав, які він бачить у складі майбутнього ЄС.

"Європа – це і Балкани, і Молдова, і буде обов’язково день Європи для Грузії і день Європи для Білорусі", – заявив він, уперше проголосивши бачення України щодо майбутнього вступу Білорусі до ЄС.

Примітно, що у цьому переліку держав він не назвав Туреччину, яка формально також має статус кандидата, але переговори з якою зупинені.

Зеленський також додав що цю позицію поділяють і представники Європейського парламенту.

"Все це – вже відображена позиціями Європарламенту, і дійсно важливо все це реалізувати", – наголосив президент.

Як повідомляла Європейська правда, у День Європи 9 травня президентка Європарламенту приїхала до Києва.

Як відомо, у червні у ЄС відбудуться вибори нового складу Європарламенту детальніше – в статті про "євровибори" 2024 року, важливі для України.

Источник материала
Поделиться сюжетом