20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Банки продаватимуть українцям монети з націнкою в 150% – НБУ змінив правила
Банки продаватимуть українцям монети з націнкою в 150% – НБУ змінив правила

Банки продаватимуть українцям монети з націнкою в 150% – НБУ змінив правила

Національний банк збільшив об'єм продажу монет через свій інтернет-магазин – на 10%. Тепер там реалізовуватиметься 60% загального обсягу нумізматичної продукції. Відповідно, офіційні банки-дистриб'ютори продаватимуть 30% тиражу – на 10% менше, ніж раніше. При цьому їм дозволили встановлювати націнку на монети 150%.

Про це повідомили у самому НБУ. Зазначивши: ще 10% монет Нацбанк залишає собі "для забезпечення представницьких потреб".

Причин збільшення обсягу продажу монет через свій інтернет-магазин в НБУ назвали кілька. Це:

  • "підвищення прозорості реалізації нумізматичної продукції";
  • найкраще забезпечення попиту.

Банків, у яких можна купити монети, побільшало

Разом же зі скороченням обсягу монет для реалізації у банках-дистриб'юторах, було розширено перелік самих таких банків. Зокрема, до нього додали:

  • Ощадбанк;
  • ПУМБ.

"Водночас, АТ "АБ "Радабанк" після підписання відповідного договору про розірвання здійснюватиме реалізацію нумізматичної продукції Національного банку на загальних умовах", – зазначили в НБУ.

Таким чином, тепер до переліку банків-дистриб'юторів з продажу нумізматичної продукції входитимуть 5 банківських установ. Це:

  • ПриватБанк;
  • Укргазбанк;
  • Таскомбанк;
  • Ощадбанк;
  • ПУМБ.

"Водночас запроваджується рівномірний розподіл тиражів – кожен з банків-дистриб’юторів отримуватиме для реалізації 6% від загального тиражу нумізматичної продукції", – розповіли в Нацбанку.

Якою буде націнка на монети у банках

Крім того, наголошується, НБУ надав банкам-дистриб'юторам право самостійно встановлювати надбавку до роздрібної ціни на нумізматичну продукцію. Проте вона не має перевищувати 150%.

"Раніше продукція з недорогоцінних металів реалізовувалася банками-дистриб’юторами за цінами, не вищими, ніж роздрібні ціни НБУ. А продукція з дорогоцінних металів – за цінами, не вищими ніж 10% від оптових цін Національного банку", – зазначили в регуляторі.

При цьому там наголосили: за рахунок нововведень планується домогтися, серед іншого, збільшення надходжень до держбюджету. А також покращення якості сервісу обслуговування клієнтів у банках.

"Водночас Національний банк проводитиме регулярний моніторинг залишків нереалізованої продукції та рівня цін її продажу в банках-дистриб’юторах", – запевнили в НБУ.

Як повідомляв OBOZ.UA, раніше ж Національний банк ввів в обіг нову пам'ятну монету "Чорнобиль. Відродження. Лелека чорний", присвячену 38-м роковинам Чорнобильської катастрофи. Її номінал – 5 грн.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом