20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Членство України в ЄС: громадські організації на EuroSummit у Києві обговорили спільну роботу
Членство України в ЄС: громадські організації на EuroSummit у Києві обговорили спільну роботу

Членство України в ЄС: громадські організації на EuroSummit у Києві обговорили спільну роботу

У Києві 9 травня, в День Європи, відбувся EuroSummit громадських організацій, учасники якого напрацьовували спільний вектор роботи у процесі набуття Україною членства в Європейському Союзі.

Як повідомили Укрінформу у Представництві ЄС в Україні, у заході взяли участь понад 200 представників ГО, експерти, активісти, представники влади, зокрема уряду та Верховної Ради, а також партнери України з Євросоюзу.

Як нагадали у Представництві ЄС, 23 червня 2022 року Європейська рада надала Україні статус країни-кандидата на вступ до ЄС, а 14 грудня 2023 року ухвалила ще одне історичне рішення про відкриття переговорів про вступ України до ЄС. Громадські організації та аналітичні центри суттєво допомогли у процесі імплементації Угоди про асоціацію. Наступний етап – повна реалізація цієї угоди та всіх можливостей статусу кандидата, що означатиме тіснішу співпрацю у сфері політики та безпеки, поступову економічну інтеграцію до єдиного ринку ЄС. Експертиза, яка є в української громадськості, потрібна для підсилення для переговорного процесу, йдеться у повідомленні.

«Попри повномасштабну війну Росії проти України, країна працює над відновленням та впровадженням реформ у межах підготовки до членства в ЄС. Українське суспільство демонструє стійкість, життєздатність та непохитну волю до демократії, прав людини і європейських цінностей. Європейський Союз підтримував і продовжуватиме підтримувати українців на цьому шляху. Співпраця з громадянським суспільством залишається ключовим пріоритетом для ЄС. Саме тому ЄС в Україні працює з громадянським суспільством у всіх секторах та по всій країні», – зазначив Штефан Шльойнінг, керівник програм співробітництва Представництва ЄС в Україні.

У Представництві ЄС також нагадали, що перший раунд переговорів (міжурядова конференція) може відбутися вже влітку. Тоді й буде представлена загальна переговорна рамка України. «Важливо, щоб у ній було зазначено готовність уряду долучати організації громадянського суспільства (ОГС) до процесу переговорів. Головні аспекти залучення: інформування громадськості про хід переговорів; уряду потрібно напрацювати механізм залучення громадськості; у свою чергу, громадськість повинна мати можливість активно моніторити процес переговорів про вступ, його динаміку та правильність виконання реформ», – наголошується у повідомленні.

У Представництві ЄС також зауважили, що організації, які допомагали уряду та міністерствам в імплементації Угоди про асоціацію, мають потужну експертизу, з ними потрібно працювати й підвищувати їхню обізнаність у праві ЄС вже в контексті переговорного процесу.

«Від 24 лютого організації громадянського суспільства ще раз довели, що вони є надійною опорою для держави та її захисників. Громадянське суспільство в Україні впливове, динамічне та адаптивне. ІСАР «Єднання» (громадська організація «Ініціативний центр сприяння активності та розвитку громадського почину «Єднання» – ред.) працює над посиленням громадського сектору та покращенням середовища, у якому функціонують неприбуткові організації. Розвиненість громадянського суспільства є суттєвим показником сформованих цінностей країни та її свобод. Серед лідерів сьогодні – експерти, що розуміють своє поле зсередини і якнайглибше та здатні значно посилити позиції українського уряду в процесі переговорів про вступ України в ЄС», – підкреслив виконавчий директор ІСАР «Єднання» Володимир Шейгус.

EuroSummit громадських організацій об'єднав представників громадянського суспільства за різними сферами діяльності (клімат і зелений перехід, аграрний сектор, людський капітал, підприємництво, реформа публічної адміністрації).

«Експерти ГО EasyBusiness проаналізували понад 20 кейсів повоєнного відновлення. Третину з них було забезпечено завдяки співпраці приватного, державного та громадського секторів. Євроінтеграція та економічне відновлення України – поєднані процеси. Вступ до ЄС створить нові можливості для розвитку бізнесута зростання ВВП. Вже зараз, в момент переорієнтації ЄС на більш дружніх експортерів, маємо нові можливості для ніаршорінгу та залучення нових інвестицій. Надалі маємо включатися до європейських ланцюгів доданої вартості на вищих ланках, аніж постачання сировини – маємо розвивати виробництво продукції з високою доданою вартістю», – сказав керівник ГО EasyBusiness Дмитро Ливч.

Після презентації досліджень аналітиків та панельних дискусій за участю представників Кабміну, парламенту, Представництва ЄС в Україні та експертів відбулися тематичні воркшопи та сесії обміну досвідом, а також нетворкінг для напрацювання пропозицій щодо сценаріїв залучення громадських організацій до переговорного процесу щодо членства України в ЄС.

Як зазначили у Представництві ЄС, усі напрацювання і пропозиції саміту будуть передані уряду разом зі списками учасників організацій, які готові надати підтримку в процесі переговорів. Також організатори саміту працюватимуть із міжнародними партнерами з розвитку, щоб правильно каналізувати допомогу громадським організаціям та аналітичним центрам для посилення їхньої спроможності сприяти уряду в переговорному процесі.

EuroSummit громадських організації організовано ГО EasyBusiness за підтримки ІСАР «Єднання» у межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України», що реалізується ІСАР «Єднання» у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку, а також у партнерстві з Представництвом ЄС в Україні.

Фото: Представництво ЄС в Україні

Теги по теме
Киев
Источник материала
Поделиться сюжетом