20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Десятки тисяч людей у світі стали "жертвами" квітів, схожих на котів: що відомо про гучну аферу eBay і до чого тут штучний інтелект
Десятки тисяч людей у світі стали "жертвами" квітів, схожих на котів: що відомо про гучну аферу eBay і до чого тут штучний інтелект

Десятки тисяч людей у світі стали "жертвами" квітів, схожих на котів: що відомо про гучну аферу eBay і до чого тут штучний інтелект

Насіння квітів "котяче око" з Китаю рекламується на сайті, а фотографії рослини показують, ніби розквітнувши стає схожою на милих котів. В описі вказано, що насіння є "рідкісним", "органічним" і "без ГМО". Однак з’ясувалося, що таких квітів насправді не існує, а зображення було згенероване за допомогою штучного інтелекту.

Оскільки зображення, створені штучним інтелектом, стають дедалі реалістичнішими, стає важче відрізнити підробку від автентики. Вебсайт перевірки фактів Snopes виявив неправдиві зображення, які поширюються в усіх соціальних мережах, включаючи Facebook, Reddit і X, повідомляє The Sun.

На жаль, схоже, що жертвами цієї реклами на eBay стало багато онлайн-покупців. Один з ображених користувачів звернувся на сайт зі скаргою щодо "насіння", і там йому підтвердили, що квіти "фальшиві".

Користувач просканував зображення за допомогою інструментів виявлення штучного інтелекту на aiornot.com і isitai.com, щоб підтвердити, що вони були створені штучним інтелектом. На додаток, як показують дані Google, до цього року не існувало жодних законних записів про будь-які квіти чи рослини з назвою "котяче око сліпуче".

За даними сайту Snopes, фотографії були опубліковані користувачем Facebook StorieSpot у групі National Geographic Wild Planet. У дописі було написано: "Дивовижні рослини! Сліпить котяче око".

Ця група у Facebook налічує понад 1,4 мільйона учасників, але, попри свою назву, вона не пов’язана з National Geographic, американським природничим каналом. Публікація StorieSpot отримала понад 80 000 вподобань і десятки тисяч поділилися нею у Facebook, то ж користувачів, які були зацікавлені у купівлі цих квітів було багато.

Незрозуміло, скільки користувачів попалися на хитрість і купили насіння для підробленої квітки котячого ока. Цифри щодо проданих товарів, які відображаються на китайських веб-сайтах, можуть бути недостовірними. Snopes знайшов сотні завершених або проданих списків "насіння" на eBay, ціни на які перевищували 45 доларів.

Більшість з тих людей, які повірили та оформили покупку "насіння", зазвичай були старшими за віком людьми.

Фейкова інформація про те, що рослина дійсно існує, також циркулювала на Reddit, хоча деякі користувачі встигли назвати це нісенітницею. З них прокоментував: "Це сміття ШІ повсюди в соціальних мережах (особливо у Facebook), і тисячі людей вірять, думаючи, що воно справжнє".

Інший сказав: "Є маса нечесних продавців, які продають загальне насіння польових квітів як підроблене насіння рослин, використовуючи зображення, створені ШІ, і Photoshop".

"Вони такі ж справжні, як блакитна полуниця чи райдужне апельсинове насіння" – прокоментував ще один користувач Reddit.

Раніше OBOZ.UA розповідав, що вчені з’ясували, як оптична ілюзія керує свідомістю.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом