20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Директорка Музею книги і друкарства України Валентина Бочковська стала лауреаткою премії Ґутенберґа-2024
Директорка Музею книги і друкарства України Валентина Бочковська стала лауреаткою премії Ґутенберґа-2024

Директорка Музею книги і друкарства України Валентина Бочковська стала лауреаткою премії Ґутенберґа-2024

Церемонія вручення премії відбудеться 22 червня у Виборчому палаці в Майнці після загальних зборів членів Міжнародного товариства Ґутенберґа.

Директорка Музею книги і друкарства України Валентина Бочковська стала цьогорічною лауреаткою премії Ґутенберґа. Про це повідомило видання «Читомо» із посиланням на офіційний лист музею Ґутенберґа.

Бочковську нагородили за «самовіддану і мужню працю в найважчих умовах зі збереження національних культурних надбань у часи війни», йдеться в листі.

Премією, яка присвячена винахіднику друкарського пресу Йоганну Ґутенберґу, відзначають тих, хто має видатні мистецькі, технічні чи наукові досягнення в галузі поліграфічного мистецтва. Грошова частина премії складає 10 тисяч євро.

«Наукові дослідження і досягнення щодо збереження й убезпечення української культурної спадщини — це відважна й відповідальна діяльність, яка представляє всіх людей в Україні й за її межами, які віддані збереженню своєї культури та запобіганню втраті писемних і друкованих знань. Умисне знищення книжок — це замах на ідентичність країни — України. Книжки є культурним надбанням, і їхня охорона має суспільне значення», — зазначили члени журі премії.

Валентина Бочковська, за її словами, дізналась про своє нагородження ще у лютому, про це їй повідомив директор музею Ґутенберґа у Майнці доктор Ульф Зельтер (Ulf Sölter).

«Перш за все, це для мене велика честь, яку важко переоцінити. Працюючи у Музеї книги і друкарства України та займаючись активно міжнародною діяльністю впродовж багатьох років, я завжди замислювалася над питанням визнання України та українців у світі. І тому, я вважаю, що це зараз моє найбільше досягнення. Звісно, що це і мить щастя, хоча я про нагороди та премії не думаю, коли поринаю у мить творчості музейного простору та музейного життя», — сказала у коментарі «Читомо» Бочковська.

Церемонія вручення премії Ґутенберґа-2024 заплановано на 22 червня 2024 року. Захід відбудеться у Виборчому палаці в Майнці після загальних зборів членів Міжнародного товариства Ґутенберґа.

Валентина Бочковська працює у Музеї книги і друкарства України з 1986 року, у 2008 році обійняла посаду директорки музею.

Премію Ґутенберґа започаткували у 1968 році у німецькому місті Майнц до 500-річчя з дня смерті винахідника друкарського пресу, засновника першої у світі друкарні Йоганна Ґутенберґа. До 1994 року нагороду у розмірі 20 тисяч марок присуджували раз на 3 роки.

1994 року журі майнцської і лейпцизької однойменних премій об’єднали свої церемонії. Відтоді товариство імені Йоганна Ґутенберґа, у складі якого фахівці з десятків країн світу, вивчає історію розвитку друкарської техніки і щорічно присуджує одному фахівцеві нагороду у розмірі 10 тисяч євро. Церемонія вшанування лауреата премії відбувається по черзі у Майнці та Лейпцигу.

Читайте також:

  • Український інститут книги став членом європейського консорціуму EURead
  • Асоціація бібліотек США вилучила книгу про УПА за редакцією В’ятровича зі списку найкращих історичних матеріалів 2022-2023 років
  • Книга Асєєва та збірка віршів Жадана потрапили до списків номінантів літературної премії PEN America

Фото: Валентина Бочковська / фейсбук  

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги по теме
Германия
Источник материала
Поделиться сюжетом