20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Головна водна артерія Землі зазнає краху: в океані запанує голод і смерть
Головна водна артерія Землі зазнає краху: в океані запанує голод і смерть

Головна водна артерія Землі зазнає краху: в океані запанує голод і смерть

У минулому планети Гольфстрім уже слабшав і це призвело до того, що течія перестала перекачувати поживні речовини.

Гольфстрім — тепла океанська течія, що бере початок у Флоридській протоці між Флоридою і Кубою, а потім огинає східне узбережжя США і Канади, перетинає Північну Атлантику і рухається в Європу. Воно також є важливою частиною Атлантичної меридіональної перекидної циркуляції (AMOC) — основної океанської артерії, яка переносить теплі води з Південної півкулі на північ, а потім назад вниз до Антарктиди, пише Live Science.

Попередні дослідження вже показали, що Гольфстрім слабшає, а AMOC перебуває на волосині від краху. Якщо це станеться, наслідки для кліматичної системи Землі будуть гнітючими. У новому дослідженні вчені зазирнули в минуле Землі й виявили, що уповільнення Гольфстріму потенційно може призвести до проблем для морських мешканців, які залежать від поживних речовин, що переносяться ним.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Вчені виявили, що течія Гольфстріму різко сповільнилася наприкінці останнього льодовикового періоду в період стародавнього дріасу. Це, на жаль, згубно вплинуло на морські організми, що мешкають в Атлантиці. Автори дослідження вважають, що їхня нова робота може допомогти спрогнозувати, як зміняться атлантичні течії у відповідь на сьогоднішню зміну клімату.

Висновки вчених ґрунтуються на записах скам'янілостей і відкладень короткочасного похолодання в період між 12 900 і 11 700 років тому, цей період також відомий як Молодший дріас. Тоді зниження температури повернуло назад період глобального потепління планети під час переходу від плейстоцену до нинішньої епохи голоцену.

Спрощена анімація глобального конвеєра океанських течій
Фото: NASA

Команда виявила, що ослаблення течії Гольфстріму призвело до голодування організмів, що фотосинтезують, у Північній Атлантиці, що перетворюють поживні речовини й сонячне світло в органічні речовини. Унаслідок цього це скорочення спричинило коливання в харчовому ланцюзі, зачепивши популяції риб та інших морських істот.

Результати моделювання команди підтверджують, що сповільнення Гольфстріму та крах AMOC призведе до того, що перенесення поживних речовин до північної частини Атлантичного океану різко впаде, внаслідок чого морські істоти неминуче зіткнуться з голодом. Утім, найстрашнішим видається те, що в минулому AMOC лише послабшав, тоді як сьогодні деякі дослідники вважають, що він може зникнути повністю.

Раніше Фокус писав про те, що Гольфстрім зараз слабший, ніж будь-коли за останні 1600 років: чим це загрожує.

Теги по теме
ученые исследование Земля
Источник материала
Поделиться сюжетом