20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Як оформити відстрочку на підставі догляду за інвалідом: детальне роз'яснення
Як оформити відстрочку на підставі догляду за інвалідом: детальне роз'яснення

Як оформити відстрочку на підставі догляду за інвалідом: детальне роз'яснення

Новий закон про мобілізацію відрегулював випадки, коли чоловіки можуть тимчасово уникнути військової служби, якщо доглядають за особами з інвалідністю. Для цього військовозобов’язаному обов’язково доведеться підтвердити, що він є єдиною дитиною в сім’ї людини, яка потребує догляду.

OBOZ.UA розповідає про те, хто має право на таку відстрочку від служби. Також розкажемо, як правильно її оформити.

Підстави для отримання відстрочки з догляду

Після ухвалення згаданого закону №10449 автоматизована система "Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів" запобігає отриманню відстрочки кільком військовозобов’язаним із догляду за однією особою з інвалідністю. Відповідно до змінених положень у ст. 23, відстрочка можлива для:

– догляду за членами сім'ї (передбачено для військовозобов’язаного, котрий доглядає хворого родича, що потребує постійного піклування за висновками МСЕК або ЛКК; це стосується дружини, дітей, батьків, а також батьків дружини/чоловіка, якщо інші члени сім'ї не можуть за доглядати (п. 9);

– опіки над особами, визнаних судом недієздатними (п. 10);

– догляду за особами з інвалідністю І-ІІ групи (п. 11,13);

– догляду за особами з інвалідністю ІІІ групи з особливими медичними умовами (п. 12).

Особливості, обмеження й спеціальні випадки

Військовозобов’язаному автоматично заблокують надання відстрочки, якщо він намагатиметься оформити її для опіки над особою, яка потребує догляду, але вже має внесеного до реєстру опікуна.

Якщо в сім’ї є двоє військовозобов’язаних, то, за відсутності інших невійськовозобов’язаних рідних, доглядати за родичем із інвалідністю І-ІІ групи зможе тільки один із них.

Якщо в родині людини з інвалідністю I-II групи родичі першого ступеня споріднення не можуть доглядати за нею (через власні медичні або правові обставини), то серед членів сім'ї другого ступеня споріднення, які оформлять опіку, відстрочку зможе отримати теж лише один військовозобов'язаний.

Якщо ж у такої людини немає рідних ні першого, ні другого ступеня споріднення, то можливість догляду й відстрочки може бути розширена до членів сім'ї третього ступеня споріднення.

Як оформити відстрочку?

Нині в Україні законодавство не передбачає видачу довідок про склад сім’ї або про те, хто зареєстрований у будинку. Не визначено навіть орган, який міг би сформувати такий документ (було скасовано наказом Мінсоцполітики від 17.07.2019 №1106. Тож у випадку з вирішенням питання відстрочки треба оформити довідку про єдину дитину.

"Звертатися необхідно до будь-якого нотаріуса на території України і оформити нотаріальну заяву про єдину дитину. Саме даний нотаріальний документ зазвичай називають довідкою про наявність єдиної дитини в родині", – пояснив адвокат Андрій Карпенко.

За його словами, такий документ у нотаріуса оформлюється в довільній формі. Зазвичай, у "шапці" прописують "Компетентним органам за місцем вимоги", під нею вказують дані внутрішнього (за бажанням, можна і закордонного) паспорта заявника – людини, яка потребує опіки. Посередині під словом "Заява" прописується основний текст.

"Я, ПІБ, перебуваючи при здоровому розумі, ясній пам'яті та діючи добровільно, розуміючи значення своїх дій, без будь-якого примусу як фізичного, так і морального, цією заявою повідомляю, що станом на поточну дату маю єдину дитину (доньку/сина) – ПІБ, дата і рік народження. Донька(син) має документ, що посвідчує особу, а саме паспорт (інформацію про документ). Про відповідальність за надання недостовірної інформації я, ПІБ, нотаріусом попереджена відповідно до чинного законодавства України. Текст цієї заяви прочитаний, його зміст мені зрозумілий і відповідає моїй волі", – навів юрист приблизний приклад вмісту заяви.

За його словами, після цього треба поставити дату, підпис заявника й посвідчувальний напис нотаріуса з його підписом і печаткою.

Взявши цей та інші документи, які підтверджують право на отримання відстрочки, військовозобов’язаний пише обґрунтовану заяву та реєструє її в ТЦК і СП, а потім чекає рішення, яке має бути у військово-обліковому документі (військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного).

Як повідомляв OBOZ.UA, днями депутати Верховної Ради ухвалили в другому читанні законопроєкт №10379, яким посилюється відповідальність за вчинення військових правопорушень. Цей документ передбачає значне збільшення штрафів ухилянтів від мобілізації.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом