20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
На вулицях Варшави фермери протестують проти «зеленого» курсу
На вулицях Варшави фермери протестують проти «зеленого» курсу

На вулицях Варшави фермери протестують проти «зеленого» курсу

Польські фермери у п’ятницю проводять маніфестацію в центрі Варшави, протестуючи проти зеленого курсу ЄС.

Вони мають намір пройти центральними вулицями Варшави від Замкової площі повз президентський палац, Раду міністрів до польського Сейму, передає кореспондент Укрінформу.

Велику маніфестацію, яка відбувається під гаслом “Геть із зеленим курсом”, організовує профспілкове об’єднання “Солідарність”. Під час маніфестації його організатори збирають підписи під петицією до влади щодо проведення референдуму в Польщі у справі заборони впровадження зеленого курсу.

Профспілки польських фермерів переконують, що рішення Єврокомісії щодо призупинення виконання положень зеленого курсу є тимчасовими, розрахованими на червневі вибори до Європарламенту. Натомість після виборів усі вимоги зеленого курсу повернуться. Тим часом аграрії своїм протестом хочуть показати, що обмеження від впровадження зеленого курсу стосуватимуться не лише фермерів, але й усієї польської економіки.

“Солідарність” очікує на організацію референдуму в цій справі. Референдум буде обов’язковим для уряду, аби він здійснив належні дії в Єврокомісії”, - заявив напередодні в коментарі PAP речник “Солідарності” Адріан Вавжиняк.

У цій маніфестації участь також беруть опозиційні політики, зокрема лідер партії “Право і Справедливість” Ярослав Качинський та експрем’єр Беата Шидло. Вони задекларували, що беруть участь у маніфестації як звичайні громадяни.

Раніше в уряді Польщі нарікали, що протест фермерів 10 травня у Варшаві має чітке політичне підгрунтя і спрямований проти польської влади.

Частина польських фермерів з аграрної організації Orka у четвер розпочала окупацію польського Сейму, вимагаючи відмови від зеленої угоди і блокади імпорту з України. Вони вже зустрілися у цій справі з міністром сільського господарства Польщі Чеславом Сєкєрським і маршалком Сейму Шимоном Головнею.

Як повідомлялося, польські протестувальники проводять одноденний страйк перед пунктом пропуску «Долгобичув - Угринів» на кордоні з Україною.

Фото Юрія Банахевича

Теги по теме
Протест
Источник материала
Поделиться сюжетом