20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Над Токіо майорить Коіноборі на честь загиблого під Бахмутом філософа Гулевича
Над Токіо майорить Коіноборі на честь загиблого під Бахмутом філософа Гулевича

Над Токіо майорить Коіноборі на честь загиблого під Бахмутом філософа Гулевича

У центрі столиці Японії, в парку Мідтаун, відбувається традиційний щорічний фестиваль прапорів у вигляді коропів –- Коіноборі, частиною якого цього року стала робота української сучасної художниці Зої Скоропаденко, присвячена загиблому у війні проти Росії українському філософу Євгену Гулевичу.

Про це Укрінформу повідомила пресслужба The Meloy Art.

«Я дуже рада вдруге взяти участь у цьому престижному артфестивалі. А ще я була подвійно щаслива побачити, як мій коіноборі майорить на вітрі, оскільки саме під час мого перебування в Японії  відбулося відкриття фестивалю. Мій малюнок – вшанування пам’яті загиблих, і зокрема – мого друга та однокурсника Євгена Гулевича», – розповідає Зоя Скоропаденко.

Зоя Скоропаденко на фестивалі Коіноборі

За повідомленням, фестиваль Коіноборі традиційно щороку проходить наприкінці весни по всій Японії. Коропи вважаються символом стійкості і наполегливості. За легендою, коли короп підійматися вверх проти сильної течії, він перетворюється на дракона. Таким чином, хлопчикам бажають бути мужніми і не здаватися перед перепонами. Раніше цей день святкувався як День хлопчиків, сьогодні цей фестиваль присвячено Дню дітей, який проходить в Японії п’ятого травня.

За сприяння посольства України в Японії та на запрошення від Мідтаун Токіо Зоя Скоропаденко створила спеціальний прапор коіноборі. Малюнок Скоропаденко під назвою «Peaceful Reverie» («Миролюбна мрійливість») зображує на коропі коіноборі кота, який спокійно відпочиває на стільці, символізуючи бажаний мир і спокій, а плавники коропа віддзеркалюють кольори українського прапора.

Євген Гулевич був надзвичайно потужним філософом, співавтором десятків культурно-мистецьких проєктів, відстороненим і замріяним, не сприймав насильства. Однак тільки-но почалося повномасштабне вторгнення, він пішов боронити Україну.

«Саме таку тиху стійкість і непохитну надію символізує і коіноборі Скоропаденко. Коти – символ миру, спокою та самозаглиблення, але вони ж стали і джерелом затишку і підтримки для українських воїнів у найнебезпечніших місцях на лінії фронту», – йдеться в повідомленні.

Під час відвідин Японії Скоропаденко також відкрила дві виставки, провела майстер-класи для українських біженців та зустрілася із віцеміністром парламенту Японії Асахі Кентаро.

На виставці «Надія з України», яка відбувається в українській кав’ярні «Кокорогото» (Токіо), представлено 47 картин, кожна з яких вигадливо зображує символічних птахів, що представляють різноманітні префектури Японії, і є глибоким символом міцного зв’язку між Україною та Японією. Прикрашають кожну роботу дописи щирої вдячності Японії від українських біженців, які знайшли притулок у цій країні.

«Виставка є маяком надії та солідарності в ці складні часи», – розповідає Зоя Скоропаденко.

ід час нещодавньої зустрічі зі Скоропаденко віцеміністр парламенту Асахі Кентаро висловив щире захоплення проєктом, підтвердивши непохитну підтримку урядом починань художниці, тож проєкт продовжуватиметься і розширюватиметься.

Як повідомляв Укрінформ, Євген Гулевич, дослідник, інтелектуал, філософ, редактор і автор, відважний воїнзагинув у бою під Бахмутом 31 грудня 2022 року.

Через постійні обстріли тіло вдалося забрати лише наприкінці березня і, як з’ясувалося, Герой загинув від кулі ворожого снайпера. Поховали Євгена Гулевича 10 квітня 2023 року на Личаківському цвинтарі у Львові.

Фото надані The Meloy Art

Теги по теме
Япония
Источник материала
Поделиться сюжетом