20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
"Служба - це обов'язок": посол сказав, чи повертатиме Польща силоміць українців
"Служба - це обов'язок": посол сказав, чи повертатиме Польща силоміць українців

"Служба - це обов'язок": посол сказав, чи повертатиме Польща силоміць українців

Якщо в країні триває війна, треба захищатися, проте не всі готові це робити, заявив посол Польщі в Україні Ярослав Гузи.

Польща не виключає можливості надання допомоги Україні в поверненні чоловіків призовного віку, які знаходяться в Польщі чи інших європейських країнах. Однак цей варіант розвитку подій малоймовірний. Про це заявив посол Польщі в Україні Ярослав Гузи в інтерв'ю "Укрінформ".

"Досить важко уявити, що польська влада повертатиме чоловіків призовного віку в Україну силою. Такого не станеться. Німеччина вже заявила, що такі чоловіки можуть залишатися, навіть якщо у них немає дійсних проїзних документів", - сказав посол.

За його словами, Польща опинилася в іншій ситуації порівняно з деякими західними країнами, оскільки в країні проживає кілька мільйонів українців. Ярослав Гузи заявив, що польський уряд добре розуміє ситуацію, в якій перебуває Україна. Він зазначив, що під час війни необхідно захищати свою країну, проте не всі готові виконати цей обов'язок.

"Пам’ятаю, як на початку повної масштабної війни багато українських чоловіків поверталися в Україну. Але я розумію, що всі добровольці вже це зробили. Можливо, допоможуть якісь стимули", - додав Ярослав Гузи.

Посол також наголосив, що подальший розвиток ситуації залежить від поточної воєнної обстановки, яка залишається складною.

"Моя особиста думка - це обов’язок (служба в армії, – ред.). Але моя особиста думка не означає, що я радив би комусь примушувати воювати тих, хто не хоче повертатися в Україну", - сказав дипломат.

Хто такий Ярослав Гузи?

Ярослав Ґузи (пол. Jarosław Guzy, нар. 31 грудня 1955, Краків, Польща) — польський історик, журналіст та дипломат, Надзвичайний і Повноважний Посол Польщі в Україні з 19 жовтня 2023 року, пише Вікіпедія.

Питання повернення чоловіків до України - позиція Польщі

Нагадаємо, 23 квітня МЗС України заявило про припинення надання консульських послуг для чоловіків віком 18-60 років за кордоном. 24 квітня Кабмін затвердив нові правила видачі паспортів для українців. Чоловіки, які хочуть отримати паспорт, повинні звертатися до територіальних органів або підрозділів ДМС в Україні, оскільки за кордон їх більше не пересилатимуть.

Незабаром міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Каміш заявив, що Польща готова сприяти поверненню українських чоловіків призовного віку до України. Слідом за Польщею міністр оборони Литви Лаурінас Кащюнас зазначив, що його країна також розгляне можливість допомоги Україні у поверненні чоловіків. Проте Німеччина дозволила українським чоловіками залишатися у країні, навіть із недійсними документами.

Посол України у Польщі Василь Зварич розповів, що українським чоловікам не обов'язково повертатися в Україну. Оновити свої дані можна через електронний кабінет або у консульствах.

Читайте також:

Источник материала
Поделиться сюжетом