20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
В Ісландії розпочав роботу найбільший у світі завод з поглинання вуглецю прямо з атмосфери
В Ісландії розпочав роботу найбільший у світі завод з поглинання вуглецю прямо з атмосфери

В Ісландії розпочав роботу найбільший у світі завод з поглинання вуглецю прямо з атмосфери

DAC складається з компресорних установок, які всмоктують атмосферне повітря, яке потім направляється в колектор, де CO2 поглинається спеціалізованим фільтром. Після насичення колектор герметизується і нагрівається, вивільняючи захоплений CO2.

Видобутий CO2 згодом змішується з водою і закачується в гірські породи для мінералізації. Хоча технологія DAC є багатообіцяючою у боротьбі зі зміною клімату, залишаються питання щодо її масштабованості.

  • Компанія Climeworks розпочала дослідження DAC у 2009 році у Швейцарській вищій технічній школі Цюріха (ETH Zürich). Вона отримала значні інвестиції – понад 780 мільйонів доларів з різних незалежних джерел.
  • У 2017 році Climeworks увійшла в історію, ставши першою компанією, яка комерціалізувала зібраний CO2, що використовується для виробництва газованих напоїв та теплиць.
  • Об'єкт Orca в Ісландії став важливою віхою для DAC у 2021 році.

Наразі Mammoth експлуатує 12 модульних установок, а до кінця року планує розширити їх кількість до 72. На повну потужність Mammoth планує уловлювати майже в 10 разів більше CO2, ніж на установці Orca, щороку. Однак цей показник залишається скромним порівняно з викидами окремих корпорацій, таких як Microsoft.

Хоча Mammoth є найбільшим діючим об'єктом, він слугує насамперед як технологічна вітрина на тлі більших глобальних ініціатив, що перебувають на стадії розробки.

Mammoth / Фото Climeworks

Climeworks прагне вийти на зростаючий американський ринок з амбітними проєктами, що підтримуються значною політичною та фінансовою підтримкою. Федеральне фінансування на загальну суму 3,5 мільярда доларів було виділено компаніям DAC, причому значні інвестиції були спрямовані на ініціативи в Луїзіані та Каліфорнії.

Climeworks виграють від використання геотермальної енергії та природного підземного сховища в Хеллішейді, мінімізуючи витрати та усуваючи потребу в розгалуженій трубопровідній інфраструктурі. На противагу цьому, запропоновані проекти РСР у США стикаються з такими перешкодами, як високі витрати, екологічні проблеми та опозиція будівництву трубопроводів.

Теги по теме
Экология Техно Гаджеты
Источник материала
Поделиться сюжетом