Виставка кримського кераміста «Qalqan/Щит» проходить у Софії
Виставка кримського кераміста «Qalqan/Щит» проходить у Софії

Виставка кримського кераміста «Qalqan/Щит» проходить у Софії

З 8 до 17 травня в галереї "Місія" у Софії триватиме виставка "Qalqan/Щит" відомого українського кераміста Рустема Скибіна, організована Посольством України в Болгарії.

Про це повідомляє Посольство України в Болгарії у Фейсбуці, передає Укрінформ.

На виставці представлені керамічні панно у формі захисних щитів, декорованих рослинним кримськотатарським орнаментом. Також можна ознайомитися з історією та культурою Криму в інформаційних постерах.

Заступник міністра закордонних справ Болгарії Марія Ангелієва привітати художника Рустема Скибіна, який більш ніж 20 років працював над пошуком цих артефактів. "Ці історичні орнаменти – символ відродження, спротиву проти несправедливості та збереження і продовження життя»". – сказала вона.

Посол України у БолгаріїОлеся Ілащук підкреслила, що проведення виставки «Qalqan/Щит» у Софії присвячується вшануванню жертв геноциду кримськотатарського народу. «18 травня 80 років тому за наказом Сталіна з Криму були депортовані всі кримські татари. Половина з них загинули в дорозі та в перші роки життя у вигнанні. Це був один із найтяжчих злочинів ХХ століття. Примусова депортація та втрата рідного дому на десятиліття» - наголосила дипломат.

Митець Рустем Скибін показав на своїй сторінці у Фейсбуці, як відбувався процес підготовки виставки.

Раніше Укрінформ повідомляв, що Верховна Рада України ухвалила Звернення до урядів та парламентів іноземних держав, міжнародних організацій, парламентських асамблей у зв’язку з 80-ми роковинами геноциду кримськотатарського народу 1944 року.

Источник материала
Поделиться сюжетом