20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
«Їдьте зі своїми тракторами до Брюсселя»: посол Польщі в Україні про протести на кордоні
«Їдьте зі своїми тракторами до Брюсселя»: посол Польщі в Україні про протести на кордоні

«Їдьте зі своїми тракторами до Брюсселя»: посол Польщі в Україні про протести на кордоні

Польським фермерам слід було б шукати вирішення своїх проблем у Брюсселі замість того, щоб влаштовувати протести на кордоні з Україною.

Про це заявив посол Польщі в Україні Ярослав Гузи в інтервʼю Укрінформу.

«Взагалі моя порада польським фермерам була така: «Їдьте зі своїми тракторами до Брюсселя, тому що ключі до вирішення проблеми саме там». З українського боку, помилкою було вважати, що вони мають право робити усе, що вирішив Брюссель. У Європейському Союзі так не працює. Ви бачили протести фермерів у Брюсселі, а також в Італії, Франції, Нідерландах… Так звана «Зелена угода» під цим тиском була пом'якшена. Це і є демократія», – сказав він.

Гузи пояснив, що його уряд застосував м’які заходи щодо протестувальників, адже понад 75 відсотків населення підтримали загальні вимоги фермерів, не пов’язані з Україною. Посол певен, що Варшава, Київ та Брюссель напочатку мали певні можливості щодо вирішення проблеми, але нічого не було зроблено, і фермери з часом радикалізувалися та перестали вірити будь-кому.

«Коли ми маємо протести на фоні браку довіри, дуже важко вести перемовини. Але нарешті м’які заходи принесли свої плоди», – зазначив дипломат.

Він також наголосив на словах протестувальників, які казали, що «хочуть завершити протест, бо не хочуть щоб їх звинуватили у проблемах України». «Отже, антиукраїнських настроїв майже не було. Це була економічна проблема аграріїв, які думали про свій наступний урожай», - наголосив дипломат.

Водночас посол зауважив, що на глобальному аграрному ринку ціни дуже низькі через демпінг з боку Росії. У цьому зв'язку він зауважив, що італійські макаронні вироби виготовлені з російського зерна. «Це досить складна проблема, і щоб її вирішити, потрібно глибше вникнути у факти», – додав Гузи.

Як повідомлялося, польсько-український кордон від листопада минулого року блокували перевізники, а з лютого цього року – польські аграрії.

29 квітня польські фермери повністю припинили блокаду кордону з Україною.

Теги по теме
Польща Протест
Источник материала
Поделиться сюжетом