Коронавірус може призводити до ще одного небезпечного захворювання
Коронавірус може призводити до ще одного небезпечного захворювання

Коронавірус може призводити до ще одного небезпечного захворювання

Нове дослідження коронавірусу

Після того, як людина перехворіла на COVID-19, вона може зіткнутися з постковідним синдромом, який може включати імунні реакції, в результаті яких можуть виникнути різні алергічні стани.

Дослідники сформували групу з більш ніж 22 мільйонів людей з Південної Кореї, Японії та Великобританії. До неї увійшли близько 150 000 учасників з Південної Кореї, 77 000 з Великобританії, а з Японії - 542 000, всі вони були інфіковані SARS-CoV-2.

Коронавірус викликає алергію

Після корекції результатів з урахуванням усіх відомих змінних, які могли вплинути на їхню правдивість, дослідники виявили, що в інфікованих SARS-CoV-2 ймовірність алергічних захворювань була на 20% вищою, ніж у здорових людей. Цей ризик був однаковим для інфекцій, викликаних як вихідним, і дельта-варіантом вірусу. Зокрема, ймовірність астми у тих, хто заразився, виявилася у 2,25 раза вищою, ніж у здорових.

Імовірність розвитку алергічного риніту була на 25% вищим в інфікованих, тоді як істотного збільшення ризику харчових алергій або атопічного дерматиту не було виявлено. Крім того, хоч ризик алергічних захворювань з часом після зараження знижувався, він не зникав повністю.

У людей, які перенесли помірну або важку форму COVID-19, ризик загальної алергії був на 50% вищим, порівняно з 14% серед людей, які перехворіли на легку форму захворювання.

У тих, хто одержав вакцину, ризик алергії зріс на 44% (при одній дозі). Після введення двох доз вакцини цей показник знизився на 20%. Ризик розвитку алергічної реакції у тих, хто пройшов повну вакцинацію, можна порівняти з ризиком у групи без вакцинації.

Теги по теме
Коронавирус
Источник материала
loader
loader