Вчені відновили вигляд 4000-річної людини кам’яного віку
Вчені відновили вигляд 4000-річної людини кам’яного віку

Вчені відновили вигляд 4000-річної людини кам’яного віку

Понад 100  років тому під час ремонту дороги на острові Хітра (Норвегія) будівельники знайшли останки, що належали чоловікові приблизно 25 років. Пізніше археологи датували їх кінцем кам’яної доби, близько 4000 років тому.

«Ми думаємо, що він потонув. Коли він помер, рівень моря був на 12,5 метрів вищий, ніж сьогодні, а місце відкриття знаходилося на глибині 4 метри. Частини скелета добре збереглися і, мабуть, були вкриті черепашковим піском на морському дні незабаром після його смерті», — каже археолог Біргіт Скар з Університетського музею NTNU.

Разом з останками кісток знайдено кинджал і накладку. Щитка для руки — це довгастий шматок кістки з двома отворами в ньому, який прикріплявся до зап’ястя руки, що тримає лук. Гарда захищала зап’ястя від удару тятиви лука під час пострілу стріл.

Археологи знайшли цю гарду разом із залишками кісток. Фото: Дженні Калсет

«Це спорядження може свідчити про те, що він був воїном», — каже Скар.

Скар додає, що поки що неможливо сказати, чи сталося утоплення в результаті бою, чи це був нещасний випадок.

Співробітники Музею природної історії та археології Норвезького технологічного університету ретельно проаналізували останки та створили реконструкцію людини з Хитри, яка ґрунтується на вимірах скелета та аналізі ДНК.

Источник материала
Поделиться сюжетом