Китай контролюватиме 45% усіх потужностей з випуску чипів, але є нюанс
Китай контролюватиме 45% усіх потужностей з випуску чипів, але є нюанс

Китай контролюватиме 45% усіх потужностей з випуску чипів, але є нюанс

КНР буде лідирувати у виробництві, але тільки "древніх" процесорів — 28 нм і молодше.

Останнє дослідження аналітичної компанії TrendForce показало, що Китай до 2027 року займе 45% ринку послуг із виробництва процесорів за застарілими технологічними процесами. Про це йдеться на сайті компанії.

Станом на 2024 рік Тайвань, як очікується, стане лідером світового виробництва напівпровідників у сфері передових виробничих процесів (включно з 16/14 нм і передовішими технологіями) з часткою ринку 66%, за ним ідуть Корея (11%), США (10%) і Китай (9%). Однак до 2027 року прогнозується зниження потужностей з виробництва напівпровідників передових вузлів на Тайвані та в Кореї до 55% і 8% відповідно.

Аналітики зазначають, що хоча напівпровідникові гіганти TSMC, SK Hynix і Samsung продовжують збільшувати обсяг інвестицій, очікується, що Тайвань і Корея, дві країни, що займають найбільшу частку ринку передових вузлів, скоротять свої ринкові частки.

У США, де уряд агресивніше просуває стимули та субсидії, частка потужностей у передових виробничих процесах зросте з 10% у 2024 році до 22% у 2027 році.

Очікується, що за загальними потужностями ливарного виробництва Тайвань займатиме приблизно 44% частки світового ринку станом на 2024 рік, за ним ідуть Китай (28%), Південна Корея (12%), США (6%) і Японія (2%). Загальна тенденція відповідатиме просунутим вузлам. Навпаки, загальні потужності з виробництва напівпровідників Тайваню і Південної Кореї, за прогнозами, до 2027 року скоротяться до 40% і 10% відповідно.

Китай, де ливарні підприємства приділяють більше уваги розширенню потужностей зрілих процесів і підтримуються державними субсидіями, за прогнозами, матиме відносно високі показники на загальному світовому ринку, збільшившись з 28% у 2024 році до 31% у 2027 році. Його ринкова частка в зрілих процесах (включно з вузлами розміром ≥28 нм) зросте з 33% у 2024 році до 45% у 2027 році.

Згідно зі звітом The Chosun Daily від 10 травня, що посилається на прогноз Асоціації напівпровідникової промисловості (SIA) і Бостонської консалтингової групи (BCG), у 2022 році Тайвань і Корея володіли 69% і 31% частками виробництва найпередовіших напівпровідників нижче за 10 нанометрів, водночас їхня частка ринку на передових вузлах може впасти до 47% і 9% у 2032 році відповідно.

У звіті, як згадувалося раніше, йдеться про те, що різке зниження частки виробництва напівпровідників у Південній Кореї насамперед пов'язане з такими ключовими гравцями, як Samsung Electronics і SK Hynix, які наразі домінують на світовому ринку передових напівпровідників поряд з TSMC. Однак замість того, щоб інвестувати в Південну Корею, вони вирішили відкрити свої останні заводи в Сполучених Штатах.

Источник материала
loader
loader