17 июня, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Підставою для легітимності Президента після 20 травня є Конституція України - Стефанчук
Підставою для легітимності Президента після 20 травня є Конституція України - Стефанчук

Підставою для легітимності Президента після 20 травня є Конституція України - Стефанчук

Легітимність перебування на посаді Президента України Володимира Зеленського визначено Конституцією України та Законом України «Про правовий режим воєнного стану», тож немає жодних юридичних підстав сумніватися в легітимності після 20 травня.

Наступні вибори Президента України відбудуться протягом 60-денного періоду після скасування воєнного стану. Про це Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук сказав у коментарі Укрінформу під час свого візиту в Туреччину, відповідаючи на запитання про існування спекуляцій щодо втрати легітимності Президента Українипісля 20 травня, коли минає 5-річний термін його перебування на посаді.

«У нас нема жодних сумнівів у тому, що Президент України Володимир Зеленський є легітимним. У кого немає такої впевненості, нехай подає до Конституційного суду. Підставою до нашої впевненості є Конституція України, де чітко прописано, що повноваження Президента завершуються в той день, коли вступає в повноваження наступний Президент України. У той же час Закон України «Про правовий режим воєнного стану» говорить, що під час воєнного стану вибори проводитися не можуть», - сказав Руслан Стефанчук.

Голова Верховної Ради вказав на те, що Конституція України була створена в мирний час, і на це слід зважати в умовах воєнного часу.

«Розумію, що дехто хотів би, щоб в Конституції України було все чітко зазначено, але наш Основний закон писався як Конституція мирного часу. І ніхто в той час, далекому 1996 році, не міг уявити те, що буде відбуватися зараз. І це ще раз підтверджує те, що нам, можливо, треба буде думати після завершення цієї війни про те, як вдосконалити ті чи інші положення Конституції, внести зміни. Але не зараз (не маємо ані підстав, ані можливостей це робити), бо зараз нам потрібно виграти війну», - сказав Руслан Стефанчук.

Як повідомляв Укрінформ, раніше міністр юстиції Денис Малюська роз’яснив, що Президент України Володимир Зеленський не втратить свою легітимність після закінчення його п’ятирічного строку повноважень 21 травня, його повноваження триватимуть до обрання наступного глави держави.

Фото: Вадим Сарахан

Теги по теме
Президент Конституция
Источник материала
Поделиться сюжетом