16 июня, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Поїздка Путіна до Китаю: політолог припустив, якими будуть дії Сі Цзіньпіна
Поїздка Путіна до Китаю: політолог припустив, якими будуть дії Сі Цзіньпіна

Поїздка Путіна до Китаю: політолог припустив, якими будуть дії Сі Цзіньпіна

Таку думку 24 Каналу висловив офіцер ЗСУ, політолог Тарас Березовець, зауваживши, що Сі Цзіньпін заявив про те, що ті держави, які близькі з Москвою та мають антиамериканський курс, – Сербія та Угорщина, – матимуть "особливі економічні преференції" з боку Китаю. Утім, тут Росія – не ключова. Зазначимо, що російський диктатор збираєтьсядо КНР 16 – 17 травня.

"Тут ключові інтереси Пекіна, адже для Китаю важливо мати свої держави – сателіти, зокрема, для своїх виробничих майданчиків, на яких Пекіну треба виробляти свої товари, щоби бути ближчим до європейського споживача", – сказав політолог.

Тобто тут мовиться взагалі не про Москву. Водночас китайський бізнес та банки роблять кроки, які свідчать про те, що КНР максимально локалізує російський бізнес. Так у Китаї відмовляються приймати платежі з Росії. Попри запевнення від офіційного Пекіну, що "з цим розбираються", є нові блокування та проблеми для російського бізнесу.

Це виглядає як знущання. Візит Путіна це все не розв'яже. Пекін як завжди гратиме на кількох шахових дошках. Тобто, з одного боку, він буде запевняти Путіна у "своїй дружбі й повній підтримці", але з іншого – пам'ятаємо, що на зустрічі з Макроном він чітко пообіцяв, що Китай не постачатиме росіянам технології подвійного призначення,
– зазначив Березовець.

Тобто те, що Москва може використати для військової промисловості. Офіцер ЗСУ зазначив, що не можна до кінця довіряти словам очільника КНР. Утім, нині 21 століття і нічого не можна сховати. Мовляв, якщо Сі Цзіньпін спробує "грати" із Заходом у таку подвійну гру, то йому це вилізе боком.

Адже тоді у китайського бізнесу можуть початися серйозні проблеми. Нині економічна ситуація у Китаї – не найкраща. Там уже кілька китайських провінцій стали банкрутами, а найвищий рівень безробіття – серед молоді до 30 років.

"Це не та ситуація, де Пекін може собі дозволити відверто "грати" на полі Москви", – наголосив Тарас Березовець.

Чи буде Китай на саміті миру

Існує вірогідність, що КНР таки відправить свого представника на Глобальний саміт миру, який відбудеться у червні у Швейцарії.

Як спостерігач у Швейцарію може поїхати спеціальний представник уряду КНР Лі Хуей. Нині позиція Китаю остаточно незрозуміла для України.

"За логікою Китаю, це варто було б зробити. Ми розуміємо, що, якщо представник Китаю там буде, це все одно буде сигналом про те, що Китай погодився "грати" в цю гру з росіянами", – сказав політолог.

Якщо КНР таки не відправить свого представника на саміт – то це не буде катастрофою, адже ця країна щонайменше не докладає зусиль для того, аби завадити країнам Глобального Півдня брати у ньому участь. Натомість Росія цим активно займається.

Китай відсторонився. Якщо Китай не зриває участь своїх сателітів і васалів у цьому саміті миру – це теж є великим результатом дипломатії. Я не виключаю того, що все ж таки представник Китаю приїде у Швейцарію,
– сказав офіцер ЗСУ.

Позиція Китаю щодо війни в Україні

  • Очільник КНР мав турне європейськими країнами. Він зустрівся, зокрема, із французьким президентом Еммануелем Макроном.
  • Президент Китаю заявив, що війну Росії проти України можна завершити нібито лише шляхом переговорів. Окрім того, він зазначив, що його країна братиме участь у Глобальному саміті миру лише за умови, що там буде Росія. Так Сі Цзіньпін хоче, аби між Україною та Росією були "рівні умови".
  • Водночас Макрон привітав "зобов'язання Китаю утримуватися від продажу будь-якої зброї" Кремлю. Мовиться і про передачу будь-якої допомоги Росії.
  • Також глава КНР заявив, що Пекін шукає шляхи мирного розв'язання війни в Україні. Мовляв, не потрібно засуджувати Китай у контексті російсько-української війни.
  • Тим часом Владімір Путін заявив, що "готовий" до переговорів на основі мирного плану Китаю. Однак, з "гарантіями для Росії". На думку диктатора, пропозиції КНР щодо миру хороші, але вони нібито не мають підтримки серед західних країн.
Теги по теме
Россия Владимир Путин
Источник материала
Поделиться сюжетом