Путін знову заявив про готовність до переговорів за китайським сценарієм
Путін знову заявив про готовність до переговорів за китайським сценарієм

Путін знову заявив про готовність до переговорів за китайським сценарієм

Владімір Путін напередодні поїздки до Китаю дав інтерв'ю китайському інформаційному агентству Сіньхуа. Він знову, на фоні нового наступу, заявляє, що Росія "відкрита до діалогу" та "хоче всеосяжного, стійкого і справедливого врегулювання цього конфлікту мирними засобами".

Путін хоче гарантій

Президент Росії каже, що можливі переговори мають враховувати інтереси всіх залучених у цей конфлікт країн, в тому числі і Росії. Крім того, Путін захотів надійних гарантій для країни, яка сама ніколи не дотримується жодних гарантій безпеки.

Він лицемірно заявив, що "проблема гарантій у їх ненадійності".

Головна проблема – це якраз надійність будь-яких гарантій, тому що ми маємо справу з державами, правлячі кола яких віддають перевагу світоустрою не на основі міжнародного права, а "порядку, заснованому на правилах", про які вони постійно говорять, але яких ніхто не бачив,
– заявляє Путін.

Також глава Кремля заявив, що його війська не тікали з півночі України під ударами ЗСУ, а самі відійшли в рамках "домовленостей, досягнутих навесні 2022 року", а самі домовленості, начебто, були "зірвані Україною". Хоча, очільник МЗС Дмитро Кулеба говорив, що позиції сторін "були настільки різними, а вимоги Росії настільки абсурдними, що перспективи якогось реального рішення навіть не проглядалися".

Росія підтримала мирний план Китаю

Путін каже, що пропозиції Китаю щодо миру хороші, але вони, начебто, не знаходять підтримки серед західних країн, які не готові до чесного та рівноправного діалогу.

Втім, Китай, представивши свій мирний план, виставляє себе миротворцем, але повністю відображає наративи російської пропаганди та не засуджує її вторгнення в Україну.

Путін також поскаржився на західні санкції та заморозку закордонних активів, якими, начебто, намагаються покарати Росію, ізолювати і послабити її. Крім того, Путін знову плів нісенітниці про "відродження нацизму" в Україні.

Мирна конференція у Швейцарії та роль Китаю

  • 15 – 16 червня у Швейцарії пройде перший Саміт миру щодо війни в Україні. За словами голови МЗС України Дмитра Кулеби, немає сенсу мати Росію за столом переговорів, якщо ви не можете гарантувати, що вони діятимуть добросовісно.

  • За словами міністра, є лише два способи змусити Росію дотримуватися угод та обіцянок. Перший – це успіх на полі бою, а другий – наявність коаліції країн, які поділяють однакові принципи та однакові підходи.

  • Втім, голова КНР Сі Цзіньпін говорить, що його країна готова підтримати мирну конференцію лише за умови, що в ній буде брати участь Росія. Він хоче, щоб між Україною та Росією були "рівні умови".

  • На саміті миру, за словами Зеленського, розглянуть такі питання, як енергетична безпека, ядерна безпека, питання вільного судноплавства і неблокування Чорного та Азовського морів. Крім того, мають бути винесені питання обміну, тобто гуманітарний трек, до якого входить два підпитання, – це обмін всіх на всіх і повернення українських дітей, які були силою депортовані в Росію.
Теги по теме
Владимир Путин Китай
Источник материала
loader
loader