Щойно виявили: новий астероїд пролетів над Землею ближче, ніж знаходяться супутники
Щойно виявили: новий астероїд пролетів над Землею ближче, ніж знаходяться супутники

Щойно виявили: новий астероїд пролетів над Землею ближче, ніж знаходяться супутники

14 травня невеликий астероїд пролетів на відстані 18,5 тисяч км від нашої планети, а це на 50% ближче, ніж перебувають супутники на геостаціонарній орбіті.

Астероїд, що дістав назву 2024 JN16, шириною приблизно 4 метри, було виявлено тільки 12 травня, а вже 14 травня о 12:50 за Києвом він пронісся повз нашу планету на близькій за космічними мірками відстані — 18 500 км. Це приблизно 6% відстані до Місяця і приблизно 50% відстані, на якій обертаються навколо нашої планети супутники на геостаціонарній орбіті, пише Space.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

За даними проєкту Virtual Telescope, новий космічний камінь 2024 JN16, хоча й мав дуже близький проліт над Землею, не змінив своєї траєкторії і не впав на нашу планету. За даними NASA, у вівторок, 14 травня, повз Землю пролетіли ще 4 астероїди, що були набагато більшими за розміром, один із яких був порівнянний із розміром пасажирського літака. Усі вони також продовжили свою подорож космосом і не заподіяли шкоди нашій планеті.

Астероїд, що отримав назву 2024 JN16, шириною приблизно 4 метри, був виявлений тільки 12 травня, а вже 14 травня о 12:50 за Києвом він пронісся повз нашу планету на близькій за космічними мірками відстані — 18 500 км.
Фото: space.com

Проєкт Virtual Telescope проводив трансляцію переміщення нового космічного каменю в околицях Землі і її можна побачити нижче.

Також ви можете нижче побачити анімацію, на якій показано рух астероїда 2024 JN16 Сонячною системою і як він зблизився з нашою планетою.

Цей космічний камінь належить до групи навколоземних астероїдів під назвою Аполлони, чиї орбіти перетинаються з орбітою Землі. Найвідомішим каменем цієї групи є метеорит, який увійшов в атмосферу Землі і вибухнув над російським містом Челябінськ у 2013 році. Потужність вибуху була сильнішою, ніж від вибуху ядерної бомби.

Такі космічні камені мають орбіти, що наражає їх на ризик зіткнення з різними планетами або іншими астероїдами, а тому вчені з'ясували, що тривалість їхнього життя за космічними мірками відносно коротка — приблизно 10 млн років.

Під час зближення астероїда 2024 JN16 із Землею він перебував на відстані, яка становить приблизно 6% відстані від нашої планети до Місяця (384 400 км) і приблизно наполовину ближче, ніж кружляють навколо Землі супутники на геостаціонарній орбіті (35 700 км).

Оскільки астероїд пролетів так близько до Землі, то він мав дуже велику яскравість, яка еквівалентна зоряній величині 13. Зараз астероїд уже перебуває на відстані приблизно 300 тисяч км від Землі.

Лише цього року астрономи виявили понад 40 нових астероїдів, траєкторія польоту яких проходить ближче, ніж Місяць, а тому вони можуть пролетіти дуже близько до нашої планети.

Як уже писав Фокус, Сонце вибухнуло найпотужнішим спалахом класу Х8.7у поточному сонячному циклі. З 2019 року астрономи не фіксували таких потужних вивержень на нашій зірці, які чинять негативний вплив на Землю.

Також Фокус писав про те, що в Чумацькому Шляху виявлено барвистий об'єкт, що виник в результаті вибуху наднової. Астрономи абсолютно випадково виявили новий об'єкт, розташований в одному з головних спіральних рукавів нашої галактики.

Теги по теме
Космос Земля
Источник материала
Поделиться сюжетом