У Латвії затримали двох підозрюваних у зборі інформації для спецслужб РФ
У Латвії затримали двох підозрюваних у зборі інформації для спецслужб РФ

У Латвії затримали двох підозрюваних у зборі інформації для спецслужб РФ

Служба державної безпеки Латвії (VDD) 13 травня затримала двох осіб за підозрою в зборі інформації з метою передачі її російським спецслужбам.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє VDD.

Кримінальну справу проти цих двох осіб було порушено 2 травня відповідно до статті 85 Кримінального кодексу про шпигунство – збирання не передбачених законом відомостей з метою передачі їх іноземній державі або іноземній організації безпосередньо або через іншу особу. В рамках кримінального процесу VDD провело кримінально-процесуальні дії на кількох об’єктах у Ризі та її околицях.

Зазначається, що вказані особи незаконно збирали в Латвії закриту інформацію про осіб, підозрюваних у шпигунстві, взятих під варту, а потім передавали її російським спецслужбам. Один із затриманих – Сергій Сидоров, якого раніше звинувачували у шпигунстві на користь Росії.

15 травня цього року двом підозрюваним обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Наразі VDD продовжує розслідування.

Як повідомлялося, напередодні Службу державної безпеки (VDD) заявила, що російські спецслужби дедалі частіше вербують латвійських громадян з метою шкідливої діяльності в Латвії через месенджер Telegram. При цьому спроби вербування відбуваються по-різному. Іноді - адресно, коли звертаються до конкретної особи із пропозицією. Іншим разом людей шукають через публікації нібито пропозицій про роботу, без опису конкретики, у Telegram-групах різної тематики.

Теги по теме
Россия
Источник материала
Поделиться сюжетом