ЗРК Patriot для Харкова. Чому про захист неба над містом згадали під час наступу ЗС РФ
ЗРК Patriot для Харкова. Чому про захист неба над містом згадали під час наступу ЗС РФ

ЗРК Patriot для Харкова. Чому про захист неба над містом згадали під час наступу ЗС РФ

Українські експерти не раз доводили безглуздість розміщення в Харкові дорогої системи ППО: ЗС РФ "закидають" місто ракетами через бажану ціль. Тепер виявилося, що два ЗРК Patriot "потрібні були на вчора". Фокус розбирався, чому захист важливого міста обговорюють у розпал наступу росіян.

Сполучені Штати вирішили вкотре допомогти Україні закрити небо. Зенітно-ракетні комплекси Patriot мають захищати Харків, ідея стала одним із нагальних пріоритетів у постачанні військової допомоги для України, заявив держсекретар Ентоні Блінкен під час візиту до Києва на пресконференції з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою.

Глава української дипломатії додав, що під час розмови з держсекретарем сторони "предметно пройшлися" по кожній системі ППО, яку можна привезти в Україну.

Завдання Києва — привезти сім батарей, причому дві з них "потрібні на вчора" для захисту Харкова та області. Життя харків'ян має стати безпечнішим, а військовим ЗСУ треба допомогти утримати позиції на тлі активного наступу військ Росії. США можуть передати Україні всі зазначені установки, підкреслив Кулеба.

Іншим знаковим підсумком приїзду Ентоні Блінкена в Україну стало допущення Держдепу щодо застосування американської зброї по об'єктах всередині Росії. Блінкен прямо не дав дозвіл, заявивши, що Штати не заохочують і не сприяють цьому військовому підходу. Однак останнє слово залишається за Києвом.

"Війна ведеться для захисту свободи, суверенітету і територіальної цілісності. Ми продовжимо підтримувати Україну обладнанням, яке потрібне для успіху", — сказав держсекретар.

Чому захистом неба над Харковом займаються на третій рік війни?

Великий мегаполіс у східній частині України, що розташований за 40 кілометрів від російського кордону, постійно обстрілюється російською балістикою — ракетами С-300 і С-400. В армії РФ великі запаси цих боєприпасів і, судячи з продовження темпу бойових дій, обстріли в майбутньому гарантовані.

З 10 травня окупанти активно наступають на Харківську область і з кожним днем наближаються до міста. Станом на 16 серпня Сили оборони України проводили зачистку між селами Глибоке і Липці, куди увійшов авангард ворога, повідомила команда аналітиків DeepState.

Фахівці також звернули увагу на неготові оборонні рубежі біля Липців за 10 кілометрів від державного кордону України. Інші позиції носять лише назву "фортифікацій", адже їх взагалі не починали облаштовувати, визнають у DeepState.

"Виглядає дуже дивно, що за 10 км від державного кордону протягом 2023-2024 років там змогли здійснити лише перший етап будівництва. Подібний недбалий підхід до процесу роботи зіграв злий жарт у районі Очеретине", — йдеться у зведенні.

Команда DeepState показала фото оборонних рубежів біля Липців за 10 кілометрів від кордону України з РФ

Заступник голови Харківської обласної військової адміністрації Роман Семенуха визнавав проблеми, пов'язані з будівництвом фортифікацій. За його словами, але на це нібито були свої причини. Оперативно-тактичне угруповання військ "Харків" визначало рубежі та види фортифікацій. Харківське ОВА лише надавало техніку і матеріали, яких потребували бригади, що виконували завдання.

Голова Харківської ОВА Олег Синєгубов збирає всіх учасників будівництва фортифікацій у регіоні. Усі повинні будуть відзвітувати про виконані роботи, а результати оприлюднять на пресбрифінгу.

Наступ ЗС РФ супроводжується регулярною роботою винищувачів: керовані авіабомби (КАБ) долітають і до Харкова. Водночас відомо, що комплекси Patriot давно прикривають Київ. Багато харків'ян не раз ставили запитання: чому прифронтове місто досі не захистили від російських атак?

Українські військові експерти доводили, що росіяни полюватимуть за передовим комплексом ППО. Військовий експерт Роман Світан говорив, що Харків буквально "закидають" ракетами, щоб знищити установки.

"Зберуть усі С-300 в одне місце, близько 5 тисяч ракет, і закидають Харків у пошуках Patriot. Для них це буде в якомусь сенсі подарунком. І Patriot не зможе прикрити Харків у такому режимі", — вважає він.

Очевидно, у російському Міноборони вирішили підтримати цю думку і в березні 2024 року заявили про "обчислення і точний удар" по американському ЗРК у Харківській області. Жодних доказів влучання в установку міністерство не навело.

Голова одного з найбільших благодійних фондів України "Повернись живим" Тарас Чмут також пояснював, чому у Харкова ніколи не буде систем Patriot.

"Ви не розгорнете там Patriot, тому що його знищать, просто перенаситивши канальність різними засобами. Тому що відстань важлива", — стверджував він.

Інша популярна теза — ЗСУ потрібні РСЗВ і ракети для знищення пускових установок армії Росії. Але західною зброєю не можна працювати по території РФ. Виходить замкнуте коло, а до Харкова продовжують прилітати ракети.

Важливість Харкова для України складно переоцінити: місто є другим у країні за економічними показниками, кількістю населення, концентрацією науки і підприємств ВПК, зазначає в бесіді з Фокусом колишній заступник начальника Генштабу ЗСУ, генерал-лейтенант у відставці Ігор Романенко.

"Необхідність у комплексах Рatriot для міста та області завжди була і буде. Президент України Володимир Зеленський із цієї причини просив у Блінкена не одну, а дві батареї для Харкова. Ідеальна модель — постачання ізраїльської ППО "Залізний купол" для малих висот для захисту від ракет С-300. Поки що Ізраїль не бажає ділитися з Україною, попри катастрофічні руйнування через російські ракети", — міркує експерт.

Ешелонована ППО захистить Харків

Розміщення в Харкові системи Patriot — досить ризикований крок. Цілком імовірно, що ефективним рішенням для міста стане "блукаюча" установка, яка постійно змінює місце розташування, пояснює Фокусу координатор групи "Інформаційний спротив", військовий експерт Олександр Коваленко.

"Встановити Patriot — це не просто поставити "пускові". Саму систему треба прикрити комплексами ППО середнього і малого радіусу дії. Patriot не збиває іранські безпілотники Shahed, FPV-дрони та баражуючі боєприпаси "Ланцет". Він просто не бачить їх", — каже експерт.

Йдеться про створення ешелонованої ППО над Харковом, яку на третій рік війни досі не зробили. За оцінками військового аналітика, вона закриє кожний щабель і гарантує людям безпеку від російських ракет. Приміром, у Києві та області відносно безпечно завдяки налагодженню саме такої системи захисту.

Таймінг із налагодження систем ППО під час наступу військ РФ у Харківській області, як каже Коваленко, не програно. Наразі йде наступ піхоти, але також слід звернути увагу на російську авіацію, яка прикриває окупаційні війська з території Росії.

За логікою, ЗРК Рatriot має збивати російські винищувачі. Заходити в повітряний простір Харківської області літаки побоюються, адже там по них відпрацюють комплекси "Бук", додає аналітик.

Військові експерти Олександр Коваленко та Ігор Романенко згодні, що в разі отримання дозволу від США і Великої Британії бити по повітряному простору РФ, ЗСУ підірвуть наступальні можливості ворога і зупинять терор Харкова.

Необхідно обчислювати і знищувати пускові установки на території Росії. Захід тривалий час не давав у достатній кількості комплексів ППО і далекобійних озброєнь, тому проблему і вирішують під час російського наступу в прикордонних регіонах, підсумовує Ігор Романенко.

Нагадаємо, у китайських соцмережах помітили макет установки ППО Patriot. Багато користувачів одразу почали поширювати теорію змови про нібито продаж комплексу Україною.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц 14 травня заявив, що Україна отримала третю систему ППО Patriot у квітні. Крім цього, ЗСУ потрібно багато артилерійських снарядів і танків.

Теги по теме
война Харьков
Источник материала
Поделиться сюжетом