40-тонний гігант втратив голову: на пляж винесло череп істоти завдовжки близько 18 метрів
40-тонний гігант втратив голову: на пляж винесло череп істоти завдовжки близько 18 метрів

40-тонний гігант втратив голову: на пляж винесло череп істоти завдовжки близько 18 метрів

Останки були викинуті на берег і, як вважають учені, належать одному з найбільших морських ссавців в океані.

Моторошний, величезний фрагмент черепа з двома рядами нерівних, схожих на зуби країв, був викинутий на берег Зовнішніх берегів Північної Кароліни. Фрагмент черепа з'явився на острові Хаттерас в однойменному національному узбережжі мису Хаттерас, на південь від села Сальво, пише Daily Mail.

Про неймовірну знахідку повідомили в Службі національних парків США (NPS), яка обслуговує цей прибережний регіон Атлантичного океану. Дослідники оглянули фрагмент черепа і виявили, що його ширина сягала близько 90 сантиметрів, а у висоту близько 60 сантиметрів.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Представники служби парку припускають, що фрагмент черепа є частиною "черепної порожнини" морської істоти, а в довжину тварина, ймовірно, могла сягати до 18 метрів за ваги близько 40 тонн. Дослідники також припустили, що фрагмент черепа може належати горбатому киту (Megaptera novaeangliae).

Ці тварини мають спеціальну структуру черепа, що забезпечує їхню унікальну харчову поведінку. Те, що схоже на зуби на черепі, найімовірніше, є відрізаною ділянкою, де череп був з'єднаний з іншою частиною тіла.

Зазначимо, що горбаті кити є фільтраторами, а тому використовують білкову структуру, відому як вус, замість зубів — вона допомагає їм збирати планктон і водорості. За словами дослідників, черепи китів відносно гнучкі, особливо в ділянці черепних суглобів, оскільки їм необхідно широко відкривати рот, щоб споживати й фільтрувати великий обсяг води.

Відомо, що у горбатих китів також є нижні щелепи, які не зрослися з черепом — вчені вважають, що нещодавно виявлений фрагмент черепа, може підказати те, як череп був відділений від нижніх щелеп кита.

Дані Національного управління океанічних і атмосферних досліджень (NOAA) свідчать про те, що більшість горбатих китів гинуть унаслідок смертельних зіткнень із кораблями або риболовецьких снастей, у яких вони можуть заплутатися.

Дослідники вважають, що виявлений фрагмент черепа китів надалі може допомогти вченим дізнатися більше про цей вид і те, як і де вони мешкають. У результаті місцева влада попереджає, що місцевим жителям не слід намагатися захопити ці рештки для особистої колекції, оскільки вони надзвичайно важливі для науки.

Раніше Фокус писав про те, що вчені назвали винного в повному винищенні двох видів китів.

Теги по теме
ученые исследование
Источник материала
Поделиться сюжетом