Апарат NASA показав, що поверхня супутника Юпітера змінилася: всередині щось є
Апарат NASA показав, що поверхня супутника Юпітера змінилася: всередині щось є

Апарат NASA показав, що поверхня супутника Юпітера змінилася: всередині щось є

Як показують зображення, відбулося переміщення зовнішньої оболонки Європи і це підтверджує теорію про те, що вона може вільно плавати.

Вчені представили результати досліджень у журналах JGR Planets і Planetary Science Journal, проведених на основі даних, отриманих космічним апаратом NASA "Юнона". Він наблизився до супутника Юпітера Європи на відстань лише 335 км і зробив зображення поверхні крупним планом. Особливості ландшафту супутника вказують на те, що його крижана кора розташована не там, де була раніше. На знімках вчені також виявили особливість поверхні, яка отримала прізвисько "Качконіс" через свою дивну форму, пише Gizmodo.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Вчені вважають, що всередині Європи знаходиться солоний океан, де рідкої води вдвічі більше, ніж у всіх океанах Землі разом узятих. На поверхні Європи є мережа височин і темних плям, що вказує на існування викидів водяної пари в космос із надр супутника.

Учені вважають, що всередині Європи знаходиться солоний океан, де рідкої води вдвічі більше, ніж у всіх океанах Землі разом узятих
Фото: NASA

На чорно-білому зображенні апарату "Юнона" показано один із регіонів Європи, де височини і розломи представлені у вигляді довгих тонких ліній. Темні плями вчені пов'язують з активністю підземного океану, через що в космос вриваються потоки водяної пари.

У правому нижньому кутку знімка розташована особливість поверхні, що отримала назву "Качконіс" через свою схожість із земною твариною. Тут помічені височини, що виступають над льодом, і темні плями, заповнені брилами льоду шириною від 1 до 7 км.

У правому нижньому кутку знімка знаходиться особливість поверхні, що отримала назву "Качконіс" через свою схожість із земною твариною
Фото: NASA

По краях "Утконоса" височини утворюють яскраво виражений рельєф. Ці утворення підтверджують теорію про те, що крижана оболонка супутника Юпітера може зруйнуватися там, де під поверхнею ховаються кишені солоної води з підземного океану. Вчені вважають, що нові дані вказують на активність на поверхні супутника і на те, що під нею знаходиться рідка вода.

Також учені вважають, що поверхня Європи змінилася, порівняно з попередніми спостереженнями. Автори припускають, що ці зміни підтверджують теорію про те, що зовнішня крижана оболонка Європи рухається і, по суті, вільно плаває. Так звана "теорія полярного переміщення" стверджує, що крижана кора на північному і південному полюсах Європи вже не там, де вона була раніше.

Вчені вважають, що рух кори відбувається, якщо крижана оболонка Європи відділяється від її кам'янистого внутрішнього простору, що призводить до змін на її поверхні. Але тільки 2030 року Європу почне вивчати апарат NASA Europa Clipper, який допоможе вченим точно з'ясувати, чи є в надрах супутника океан.

Як уже писав Фокус, астрономи виявили найбільшу хмару, з якої утворюються планети. Вона оточує новонароджену зірку і має дивну форму — нагадує бутерброд.

Також Фокус писав про те, що телескоп Хаббл зробив фотографію дивної за своїм виглядом галактики, яка до того ж належить до особливого типу таких об'єктів.

Теги по теме
Космос вода
Источник материала
Поделиться сюжетом