Як позбутися молі у домі: натуральні і хімічні методи
Як позбутися молі у домі: натуральні і хімічні методи

Як позбутися молі у домі: натуральні і хімічні методи

Міль – це крихітні комахи, схожі на метеликів, що можуть принести значну шкоду вашій оселі. Вони харчуються натуральними волокнами тканин, такими як шерсть, шовк, бавовна та хутро.

Ці шкідники можуть завдати непоправної шкоди вашому одягу, постільній білизні та іншим текстильним виробам. Про те, як позбутися молі, розповів Better Homes and Gardens.

Молі, що харчуються волокнами тканин мають золотистий або жовтувато-сірий колір. Якщо ви помітили комах або їхні личинки в своїй шафі, або побачили дірки в своєму одязі, то потрібно негайно вжити заходів.

Натуральні методи, що допоможуть позбутися молі

Гаряча вода

Випріть речі, які можна прати в гарячій воді, при температурі щонайменше 60 градусів. Якщо ж таке прання зіпсує одяг, то краще віддайте його в хімчистку.

Заморожування

Покладіть заражений міллю одяг в герметичні пластикові пакети, щоб захистити його від вологи, та відправте його в морозильну камеру на тиждень. Це допоможе знищити яйця та личинки комахи. Після того, як ви розморозите одяг, провітріть речі на свіжому повітрі.

Сонце

Прямі сонячні промені відлякують та шкодять як самим комахам, так і їхнім личинкам та яйцям. Тому якщо вас турбує міль, то вивісіть весь свій одяг на вулицю в сонячний день.

Пропарювання

Міль доволі чутлива до спеки, тому температура вище 50 градусів може її знищити.

Ви можете використати відпарювач для одягу, щоб обробити тканини від шкідників та їхніх личинок. Приділяйте особливу увагу кишеням, манжетам та іншим місцям, в яких міль могла б відкласти яйця.

Ефірні олії

Олії кедра, лаванди та евкаліпта є природними репелентами від молі. Нанесіть їх на ватні диски та покладіть у шафи та ящики.

Трав’яні пакетики

Наповніть, наприклад, пакетики для чаю сухими травами та спеціями, такими як лаванда, чебрець, кориця або гвоздика та покладіть їх в шафи. Їхній запах відлякуватиме міль.

Хімічні методи, що допоможуть позбутися молі

Пастки для молі

Ви можете придбати в магазині липкі феромонні смужки, які приваблюватимуть дорослих самців молі. Це перерве цикл розмноження та зменшить загальну популяцію шкідників.

Інсектицидні спреї

Придбайте інсектицидний спрей проти молі, і нанесіть його на уражені ділянки, дотримуючись інструкції та заходів безпеки.

Якщо вам не вдається впоратися зі шкідниками самостійно, то зверніться до професіоналів.

Як запобігти появі молі

Щоб зменшити імовірність появи молі у вашому будинку, варто підтримувати його в чистоті та порядку. Регулярно прибирайте та приділяйте особливу увагу шафам, місцям для зберігання речей і м’яким меблям.

Протирайте поверхні мильною водою, щодня провітрюйте кімнати та не забувайте пилососити тріщини та щілини.

Також після купівлі будь-якого одягу, особливо вживаного, варто прати його перед тим, як носити або зберігати в гардеробі.

Раніше OBOZ.UA розповідав про те, як якісно прибрати вдома без агресивної хімії.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

Источник материала
Поделиться сюжетом