Яка мета російського наступу на Харків? — The Telegraph
Яка мета російського наступу на Харків? — The Telegraph

Яка мета російського наступу на Харків? — The Telegraph

Яка мета російського наступу на Харків? — The Telegraph

Російський наступ на Харків переслідує дві мети: по-перше, розколоти й послабити українську оборону; по-друге, забезпечити буферну зону для російського міста Бєлгород.

Протягом останніх кількох місяців, поки Америка зволікала з наданням Україні чергового пакету допомоги у розмірі 60 мільярдів доларів, президент Володимир Зеленський неодноразово попереджав, що кожен день зволікання матиме реальні наслідки на полі бою. Зараз передбачення українського президента збувається.

Тиждень тому Росія розпочала новий наступ на Харків. Російські війська захопили кілька прикордонних міст уздовж смуги наступу, змусивши українських солдатів відступити й перегрупуватися навколо міста Вовчанськ; близько 8 тисяч цивільних осіббули змушені покинути цей район. Той факт, що війська Путіна змогли просунутися за кілька днів, свідчить про те, що, попри численні попередження, Україна була погано підготовлена до відбиття нападу, зазначає The Telegraph.

Через чотири дні після нового вторгнення Росії в Харківську область державний секретар США Ентоні Блінкен прибув до Києва з несподіваним візитом, який мав би підняти бойовий дух. Блінкен пообіцяв виділити ще 2 мільярди доларів на військові зусилля України. Він зазначив, що зброя, в тому числі артилерійські системи протиповітряної оборони й ракети великої дальності ATACMS, вже прибувають на лінію фронту в Україні. Але не секрет, що Україні знадобиться час, можливо, місяці, щоб відчути користь від зброї, яка зараз надходить з-за Атлантики.

"Простіше кажучи, за останній рік Захід не зміг адекватно забезпечити Україну обладнанням, необхідним їй для боротьби з Росією. Київ був змушений вичікувати на боєприпаси й ракети, а заборона на використання зброї американського виробництва для ураження ліній постачання на російській території означає, що Україна мало що може зробити, щоб стримати війська Путіна", — повідомляє The Telegraph.

Росія виявила ці слабкі місця і тепер використовує їх повною мірою до того, як прибуде решта американської допомоги. Російський наступ на Харків переслідує дві мети: по-перше, розколоти й послабити українську оборону; по-друге, забезпечити буферну зону для російського міста Бєлгород.

Втрата Харкова може стане серйозною поразкою для України, від якої вона, можливо, ніколи не зможе повністю оговтатися. Захід сподіватиметься, що ця нова допомога США не буде запізнілою. Але стає все важче заперечувати, що стратегія надання Україні достатньої допомоги для боротьби, але не для перемоги, була жахливим прорахунком.

Нагадаємо, що США занепокоєні, що новий наступ Росії змінює траєкторію війни в Україні. Просуванню Росії сприяють численні фактори, в тому числі затримка американських озброєнь для України й технологічні інновації Москви на полі бою.

Источник материала
Поделиться сюжетом