Молдова готова бути стратегічним хабом у процесі відновлення України - Санду
Молдова готова бути стратегічним хабом у процесі відновлення України - Санду

Молдова готова бути стратегічним хабом у процесі відновлення України - Санду

Молдова готова бути стратегічним хабом у процесі відновлення України та безпековим партнером для ЄС на його східних кордонах.

Про це заявила президентка Молдови Майя Санду під час пресконференції з канцлером ФРН Олафом Шольцем після їх переговорів у п’ятницю в Берліні, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«При підготовці до майбутньої відбудови України Молдова є готовою бути стратегічним хабом у цих зусиллях. Ми розбудовуємо нашу інфраструктуру – мости, дороги, залізницю – для спрощення транзиту українських товарів і водночас для посилення наших власних зв’язків з ЄС», - сказала Санду.

Вона також наголосила на зростанні ролі Молдови як «безпекового партнера на східних кордонах ЄС».

У цьому контексті вона підтвердила планів підписання незабаром угоди між її країною і Європейським Союзом у галузі безпеки. Молдова, за словами її лідерки, вже тривалий час працює з ЄС у тому, що стосується питань безпеки та оборони. Зокрема, в Молдові працює місія, яку підтримують деякі члени ЄС, здійснюються заходи в галузі кіберзахисту тощо.

«Безпекова угода стане свого роду парасольковим механізмом для тої активності, яка вже відбувається в цій галузі. Але також, сподіваємося, йтиметься і про нові заходи», - сказала Санду.

Говорячи про проблему Придністров’я президентка Молдови висловила сподівання на те, що складуть геополітичні можливості для вирішення цього конфлікту.

Кишинів «готовий зробити це виключно мирними, дипломатичними засобами. Але поки російські війська перебувають на території Придністров’я, це, звісно, перешкоджає і заважає», - підкреслила вона.

Загалом Санду запевнила, що вдалося забезпечити стабілізацію ситуації, і з початку війни, за її словами, було вжито низку кроків, спрямованих на економічну інтеграцію Придністров’я у ринок ЄС. Так, майже 80% експорту з придністровського регіону іде наразі в ЄС, що дуже відрізняється від того, що було 10 років і є справжнім «поворотом».

Шольц своєю чергою зазначив, що Молдова зазнає великого негативного впливу через війну Росії проти України та її наслідків – як у економічному, так і безпековому сенсі. До того ж російські та проросійські актори намагаються дестабілізувати ситуацію. ФРН буде продовжувати підтримувати Молдову, пообіцяв він.

Обидва лідери подякували один одному за допомогу, які їх країни надають Україні.

У молдовському МЗС раніше повідомили, що на основі партнерства в галузі безпеки та оборони між Молдовою і ЄС сторони обговорюватимуть ситуацію у сфері безпеки та оборони, а також проводитимуть тематичні діалоги щодо певних областей, які становлять взаємний інтерес. При цьому документ не матиме статусу міжнародного договору, він буде ґрунтуватися на політичних зобов'язаннях.

Теги по теме
Молдова
Источник материала
Поделиться сюжетом