Найближчі люди — астронавти на МКС: людина вперше досягла найвіддаленішого місця на Землі
Найближчі люди — астронавти на МКС: людина вперше досягла найвіддаленішого місця на Землі

Найближчі люди — астронавти на МКС: людина вперше досягла найвіддаленішого місця на Землі

Дослідницька група батька і сина успішно досягла найвіддаленішої точки на Землі після болісної подорожі.

Точка Немо — найвіддаленіше місце на Землі. Більшу частину часу найближчими людьми тут будуть астронавти на Міжнародній космічній станції (МКС), що раз у раз пролітає над головами. Це місце також відоме, як цвинтар космічних кораблів — адже саме тут більшість із них знаходять свій притулок. Однак тепер все змінилося, пише IFLScience.

У 2024 році дослідницька група батька і сина, Кріс і Мік Браун, досягли "Океанічного полюса недоступності", або точки Немо — найвіддаленішої точки на Землі. Фактично вони, ймовірно, є першими людьми, яким вдалося здійснити цю болісну подорож і дістатися до цього місця в океані.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Кріс Браун — британський підприємець, який разом із сином захотів стати першими людьми, які досягли полюсів недоступності. Полюс недоступності — найбільш віддалена в будь-якому напрямку точка в океані. Точка Немо є океанічним полюсом недоступності, який є найбільш віддаленою від суші точкою в океані. За словами Кріса Брауна, найближчими від цієї точки є три острови, острів Пасхи, острів Піткерн і острів Махер, відстань до кожного з них становить 2588 кілометрів.

Досягти настільки віддаленого від суші місця в океані зовсім не просто, для цього потрібне відповідне судно, здатне вистояти під час 7-метрового шторму. Кріс і Мік Браун вирушили до полюса недоступності на судні "Ганський Експлорер" — судно з екіпажем досвідченої групи моряків, проте навіть вони не були застраховані від наслідків таких неспокійних умов.

Дослідники виявилися непоодинокими в точці Немо, тут вони зустріли альбатросів
Фото: Chris Brown

У результаті їм все ж вдалося довести місію до кінця: дослідницька група з батька і сина висадилися на човнах "Зодіак" і стали першими людьми, яким вдалося покупатися в океані в точці Немо. Глибина Атлантичного океану тут становить близько 4 кілометрів.

Дослідники зазначають, що навіть у такій віддаленій точці океану вони насправді опинилися не самі — тут вони зустріли неймовірну кількість альбатросів, які намагалися взаємодіяти та зрозуміти, хто забрів у такий віддалений "кут" океану.

Раніше Фокус писав про те, що вчені розповіли, де розташована найвіддаленіша точка на Землі.

Источник материала
Поделиться сюжетом