Сімейний зореліт: тест-драйв нової Hyundai Sonata
Сімейний зореліт: тест-драйв нової Hyundai Sonata

Сімейний зореліт: тест-драйв нової Hyundai Sonata

Нова Hyundai Sonata 2024 змінилася до невпізнання як зовні, так і всередині. Фокус випробував великий седан і визначив, чим він може зацікавити у час повального захоплення кросоверами.

У останні роки попит на седани в Україні різко знизився. Ще у 2008 році вони займали половину ринку, проте тепер на ньому домінують кросовери – на них припадає три чверті продажів.

Україна в цьому плані — не унікальна, це глобальна тенденція. Седани, звісно, не зникли, проте аби залишатися конкурентоздатними, вони змінюються та подекуди стають дуже оригінальними. Яскравий приклад цього — Hyundai Sonata, яка повернулася на український ринок і була надана на тест Фокуса.

Hyundai Sonata вирізняється елегантним обтічним силуетом
Фото: Тарас Брязгунов

Не впізнати – дизайн Hyundai Sonata 2024

Hyundai Sonata 2024 не є абсолютно новою моделлю – він пройшов рестайлінг. Проте седан змінився до невпізнання. Він справляє враження і цікавить оточуючих, які далеко не завжди розуміють, що перед ними саме Sonata.

Особливо нестандартний вигляд має передня частина Hyundai Sonata: в анфас седан нагадує фантастичний зореліт. Футуристичний дизайн із тоненькою діодною смугою витриманий в стилістиці Hyundai Staria і Kona. Також у авто компактні фари, широка решітка радіатора та досить агресивний бампер.

Ліхтарі седана мають нестандартний вигляд
Фото: Тарас Брязгунов

Седан Hyundai Sonata вирізняється витягнутим обтічним силуетом із покатим дахом та загостреною задньою частиною. Ліхтарі вирізняються авангардним дизайном і з’єднані діодною смугою. Найдорожча версія Тор упізнається за чорним глянцевим декором та 18-дюймовими дисками.

Важливо Комфортабельний велетень: тест-драйв нового Hyundai Palisade

Розміри Hyundai Sonata 2024:

  • довжина – 4910 мм;
  • ширина – 1860 мм;
  • висота – 1445 мм;
  • колісна база – 2850 мм.
Передня частина авто прикрашена діодною смугою
Фото: Тарас Брязгунов

Якісний і сучасний — салон Hyundai Sonata 2024

Інтер’єр Hyundai Sonata теж має чим здивувати – він також кардинально змінився. Матеріали оздоблення дуже непогані: біла шкіра, переважно м’який пластик, оригінальна вставка "під дерево" на передній панелі.

Компоновка водійського місця тепер витримана в схожій стилістиці з Hyundai Ioniq 6. Седан отримав нове триспицеве кермо та великий двосекційний дисплей. Покази приладів добре зчитуються. За бажання можна змінити дизайн графіки, а ще вона змінює колір, в залежності від обраного режиму.

Салон Hyundai Sonata повністю переробили
Фото: Тарас Брязгунов

Мультимедійна система Hyundai Sonata працює досить швидко, а її меню просте і зрозуміле. Є й Android Auto Apple CarPlay.

На центральній панелі з’явилися сенсорні кнопки, якими не дуже зручно користуватися на дотик, проте за основні функції все ж відповідають фізичні перемикачі. Нижче знаходяться USB-роз’єми та бездротова зарядка для телефонів. Також в Hyundai Sonata 2024 досить місткий бардачок і великий бокс в підлокітнику, а от кишені в дверях вузькуваті — літрова пластикова пляшка туди ледь влазить.

Камери показують картинку зі "сліпих" зон при вмиканні показчика повороту
Фото: Тарас Брязгунов
Кнопки клімата виконані сенсорними
Фото: Тарас Брязгунов

Сідаю за кермо і зручне положення знаходжу швидко. Як кермова колонка, так і водійське крісло (з електроприводом у версії Тор) мають доволі широкий діапазон регулювань.

Посадка за кермом низька, хоча оглядовість від цього не надто страждає. Тим більше, камера є уже в базовій версії, тому проблем при паркуванні не буде. У найдорожчому варіанті камери встановлені по колу і зображення з них дуже якісне, а ще при увімкненні покажчика повороту вони дають картинку зі "сліпих" зон.

Передні крісла м’які та зручні, хоча бокової підтримки хотілося б трішки більше. Вони оснащені підігрівом у всіх Hyundai Sonata 2024, а в варіанті Тор є вентиляція та обігрів керма.

Передні сидіння зручні та мають широкий діапазон регулювань
Фото: Тарас Брязгунов
Ззаду досить щедре місце для ніг
Фото: Тарас Брязгунов

Утім, для Hyundai Sonata чи не важливішим є задній ряд, особливо якщо врахувати, що чимало цих авто експлуатуються в таксі. Місця для ніг тут в надлишку і, до того ж, можна зсунути вперед пасажирське сидіння з допомогою кнопок на його спинці.

А от запас над головою не такий щедрий, хоча пасажирам ростом до 180 см тісно не буде. До того ж, салон широкий, тому трьом тут не тісно.

Задні крісла мають підігрів у дорожчих версіях. До того ж, у пасажирів є дефлектори обдуву, USB-порти та навіть висувні шторки на вікнах.

Обєм багажника складає 453 л
Фото: Тарас Брязгунов
Отвір між багажником та салоном невеликий
Фото: Тарас Брязгунов
Седан отримав повноцінну запаску на диску
Фото: Тарас Брязгунов

Багажник Hyundai Sonata не найбільший у класі, але місткий – 453 л. Отвір хотілося б трішки ширшим, зате кришка може бути доповнена електроприводом. Так само вузьким є отвір між багажником та салоном, тому при складених задніх кріслах широкі вантажі перевозити не вийде. Підлога багажника могла б бути і товстішою, зате під нею – повноцінне запасне колесо на литому диску.

Важливо Бюджетний варіант: тест-драйв доступного кросовера Changan CS35 Plus

Комплектація Hyundai Sonata 2024

Тестова Hyundai Sonata Top дуже непогано оснащена – безключовий доступ, електропакет, акустика Bose, навігація, системи автоматичного гальмування й утримання в смузі руху.

Бардачок седана досить місткий
Фото: Тарас Брязгунов
Підлокітник ховає чималий бокс
Фото: Тарас Брязгунов
Для задніх пасажирів передбачено обдув, підігрів та USB-порти
Фото: Тарас Брязгунов
Крісло переднього пасажира можна відрегулювати ззаду
Фото: Тарас Брязгунов
На задніх вікнах є висувні шторки
Фото: Тарас Брязгунов

Хоча і базову версію не назвеш "порожньою" — є двозонний клімат-контроль, круїз-контроль, камера, датчик світла, паркувальні сенсори спереду і ззаду.

Стара школа – двигун Hyundai Sonata

Поки що нова Hyundai Sonata в Україні доступна лише із 2,5-літровим бензиновим двигуном потужністю 194 к. с. із прямим впорскування GDI. Звісно, атмосферна четвірка не надто тяговита на малих оборотах, любить, коли її розкручують, та "прокидається" після 3000 об/хв. Пікові 245 Н∙м крутного моменту доступні лише при 4000 об/хв.

Hyundai Sonata в Україні поки пропонують лише з 2,5-літровим 194-сильним мотором
Фото: Тарас Брязгунов

Розганяється Hyundai Sonata 2024 досить плавно і спокійно. Не спорткар, але динаміки, в принципі, достатньо для міста. Спринт до сотні займає 8,8 с, та й для обгону на трасі не потрібно напружуватися.

Четвірка залишається тихою навіть на високих оборотах, а 8-ступінчастий автомат перемикає передачі майже непомітно та в звичайному режимі намагається тримати якомога нижчі обороти двигуна.

Заявлена витрата пального – 8,8 л/100 км в міському циклі та 6,4 л/100 км – за містом. У нас вийшло приблизно 9-9,5 л на 100 км у місті, 10,5-11 л/100 км із заторами та 6,7-7,3 л/100 км на трасі. Hyundai Sonata не назвеш суперекономічним, проте розглядається можливість виводу на ринок гібридної модифікації зі значно меншим "апетитом".

За спокійної їзди витрата пального склала 9-9,5 л/100 км
Фото: Тарас Брязгунов

Тихо і м’яко – керованість Hyundai Sonata

Нова Hyundai Sonata ставить на перше місце комфорт, тому навіть із 18-дюймовими дисками їзда залишається м’якою і вибоїни поглинаються плавно. Одначе треба враховувати невисокий (135 мм) кліренс седана.

Легке кермо можна обертати кількома пальцями, проте в режимі Sport воно стає значно важчим. Утім, зворотного зв’язку в керма не дуже багато в усіх режимах, та й недостатня повертаність часом проявляється. Зате зчеплення з дорогою гарне і крени кузова в поворотах невеликі. Також варто відзначити хорошу шумоізоляцію – вітер і шини дають про себе знати тільки після 120 км/год.

Підвіска Hyundai Sonata добре відпрацьовує вибоїни
Фото: Тарас Брязгунов

Ціна Hyundai Sonata в Україні

Седан Hyundai Sonata коштує від 1 243 100 гривень, а найдорожча версія Тор обійдеться в 1 623 900 гривень. За мірками не преміального D-класу це середня ціна, хоча модель все ж трохи дешевша за основного конкурента Toyota Camry.

Вердикт Фокуса

Оновлена Hyundai Sonata – велике сімейне авто для тих, хто не хоче купувати кросовер. Седан не лише привертає увагу незвичним авангардним дизайном (що є рідкістю в цьому консервативному сегменті), але й комфортабельний та досить багато оснащений. Проте все ж хотілося б більш різноманітної палітри версій моделі, адже в інших країнах є як потужніші, так і економічніші варіанти моделі.

Футуристичний дизайн авто привертає увагу оточуючих
Фото: Тарас Брязгунов

Плюси Hyundai Sonata:

  • просторий салон;
  • багате оснащення;
  • комфортабельна підвіска.

Мінуси Hyundai Sonata:

  • невисокий кліренс;
  • хотілося б більше версій моделі.

Технічні характеристики Hyundai Sonata 2024:

Тип двигунабензиновий
Кількість і розташування циліндрівR4
Об'єм двигуна2497
Потужність двигуна, к. с./об/хв194/6100
Обертальний момент, Нм/об/хв245/4000
Коробка передач8-ст. автоматична
Привідпередній
Споживання пального, місто-траса8,8-6,4 л/100 км
Макс. швидкість, км/год210
Розгін 0–100 км/год, с8,8
Об'єм паливного баку, л48
Важливо Шведський стиляга: тест-драйв електромобіля Volvo C40 Recharge
Теги по теме
авто
Источник материала
Поделиться сюжетом