У Британії випробували першу у світі квантову систему навігації для літаків
У Британії випробували першу у світі квантову систему навігації для літаків

У Британії випробували першу у світі квантову систему навігації для літаків

Хоча неполадки з GPS у районах, не залучених у військові конфлікти, трапляються зараз відносно рідко і не впливають на маршрути цивільної авіації, перестрахуватися ніколи не завадить.

Британські оборонні підприємства BAE Systems і QinetiQ провели випробування квантової системи позиціювання, навігації та синхронізації, розробленої компанією Infleqtion. Передбачається, що вона забезпечить точну і захищену навігацію, що доповнює сучасні супутникові системи. Про це повідомляє The Next Web.

У серії льотних випробувань, що відбулися на полігоні міністерства оборони Великої Британії у Вілтширі, було протестовано дві передові квантові технології: компактну квантову систему на ультрахолодних атомах і невеликий оптичний атомний годинник Tiqker. Обидві розробки були встановлені на дослідний літак RJ100 Airborne Technology Demonstrator, спеціально створений для подібних цілей оборонним підприємством QinetiQ.

«Успішні льотні випробування продемонстрували потенціал квантової технології в подоланні недоліків навігаційних систем і відкрили перед нею приголомшливі можливості в аерокосмічній та інших галузях промисловості», – заявив Тімоті Балленс, президент Infleqtion.

Система позиціювання, навігації та синхронізації (PNT), розроблена Infleqtion, обіцяє забезпечити авіаційні навігаційні системи безпрецедентною точністю і надійністю, пише IE. Вона працює автономно і не залежить від традиційних супутникових систем позиціювання на основі GPS.

Важливим компонентом цієї системи є можливість точно визначати час. За це відповідає атомний годинник Tiqker. А портативний генератор ультрахолодних атомів, охолоджених майже до температури абсолютного нуля, незамінний для квантових акселерометрів і гіроскопів.

Випробування відбулися в рамках державної програми Національної квантової стратегії, на яку уряд Великої Британії виділив понад 2,5 млрд фунтів.

Источник материала
Поделиться сюжетом