МЗС України у роковини депортації кримських татар закликало світ посилити тиск на Росію
МЗС України у роковини депортації кримських татар закликало світ посилити тиск на Росію

МЗС України у роковини депортації кримських татар закликало світ посилити тиск на Росію

Міністерство закордонних справ України у 80-ті роковини депортації кримських татар закликало міжнародну спільноту посилити консолідований тиск на Росію, щоб примусити її повернутися до основоположних принципів міжнародного права.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на пресслужбу МЗС.

«80 років тому тоталітарний радянський режим під керівництвом Сталіна насильно депортував із рідної кримської землі корінних мешканців Кримського півострова, кримських татар, та відправив їх у заслання. Майже двісті тисяч кримських татар, які разом з іншими народами світу боролися з нацизмом, були проголошені радянським режимом «зрадниками» та за лічені дні у вагонах для перевезення худоби відправлені у вигнання у віддалені райони Центральної Азії та Сибіру. Важкий шлях депортації для багатьох з них став дорогою смерті. Лише у перші роки вигнання загинули близько половини депортованих», - йдеться у заяві.

Як наголошується, депортація кримськотатарського народу стала одним із жахливих злочинів радянської влади в рамках системної геноцидної політики стирання національної ідентичності, метою якої було створення «єдиної сім’ї радянських народів».

«Розпад СРСР і здобуття Україною незалежності подарували нову надію кримськотатарському народу, який нарешті зміг повернутися на рідну землю. Проте трагедія повторилася вже за кілька десятиліть, у 2014 році, коли в Крим повернулися російські окупанти. Російська окупаційна влада негайно розгорнула масштабні репресії проти кримських татар», - зазначили в МЗС.

У заяві підкреслюється, що репресії режиму Путінащодо кримськотатарського народу лише поглибилися з початком повномасштабної агресії Росії проти України у 2022 році.

«Просто зараз, в умовах тимчасової окупації Росією Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, кримськотатарський народ продовжує зазнавати політичних переслідувань та утисків за національною ознакою. Окупаційна адміністрація півострова протиправно заборонила діяльність представницького органу кримських татар, Меджлісу кримськотатарського народу, масово позбавляє волі кримських татар за сфабрикованими звинуваченнями та змушує їх залишати рідну землю», - йдеться у заяві.

У МЗС зазначили, що, вшановуючи пам'ять жертв сталінської депортації, Україна засуджує загарбницьку політику нинішньої Росії та репресії проти кримськотатарського народу.

«Нові злочини Кремля стали можливими лише тому, що винних у злочинах минулого століття так і не було притягнуто до відповідальності. Відчуття безкарності спонукало та продовжує спонукати Кремль до повторення найжахливіших звірств. Це замкнене коло можна розірвати лише надавши Україні всю необхідну підтримку для того, щоб здолати російську агресію, звільнити українську землю та притягнути злочинців до відповідальності», - йдеться у повідомленні.

«Закликаємо міжнародну спільноту посилити консолідований тиск на Росію, аби примусити її повернутися до основоположних принципів міжнародного права, припинити порушення прав людини на тимчасово окупованих територіях України та звільнити усіх політв’язнів», - йдеться у заяві.

МЗС звертається до міжнародних партнерів із закликом посилити допомогу Україні, сприяти якнайскорішому звільненню від російської окупації Криму, а також інших тимчасово окупованих територій України. «Це покладе край російським воєнним злочинам і жахливим репресіям, та стане передумовою повернення кримськотатарського народу і всіх мешканців України до мирного життя на рідній землі. У вільному від російської окупації українському Криму корінний кримськотатарський народ матиме майбутнє, належну безпеку та можливості для розвитку та процвітання. Крим – це Україна», - наголошується у заяві.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський до Дня вшанування пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу заявив, що десять років тому зло геноциду оновило свою форму та змінило ідеологічне сприйняття, але не змінило своєї сутності та мішеней.

Теги по теме
война МИД Украины
Источник материала
Поделиться сюжетом