2 июня, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
У ЄС 19 травня набуде чинності закон про кримінальну відповідальність за порушення санкцій
У ЄС 19 травня набуде чинності закон про кримінальну відповідальність за порушення санкцій

У ЄС 19 травня набуде чинності закон про кримінальну відповідальність за порушення санкцій

В Європейському Союзі з 19 травня набуває чинності законодавство, яке передбачає карну відповідальність за порушення санкцій ЄС або за допомогу в їх обминанні.

Як повідомляє Укрінформ, така інформація оприлюднена сьогодні на сайті Європейської комісії.

«Нові правила щодо гармонізації кримінальної відповідальності та покарання за порушення обмежувальних заходів ЄС набувають чинності з 19 травня. Нові норми забезпечать, що такі порушення можуть піддаватися кримінальному розслідуванню та покаранню в усіх країнах-членах. Вони визначають перелік кримінальних проваджень, що стосуватимуться порушення та обминання санкцій ЄС», - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, до порушень, які можуть потягнути за собою карне правове переслідування, належить неспроможність заморозити відповідні фінансові активи, порушення заборони на подорожі або ембарго на постачання зброї. До цього ж переліку дій, що кваліфікуються як карний злочин, включено надання заборонених або обмежених економічних та фінансових послуг, виведення грошових активів, що підлягають заморожуванню, на користь «третьої сторони», надання хибної інформації щодо фондів, які мають бути заблоковані.

Цими ж правовими нормами встановлюються спільні базові стандарти для покарань та стягнень для фізичних та юридичних осіб в усіх країнах-членах. Така координація карних заходів, за задумом, дозволить закрити існуючи «прогалини» у законодавстві, та посилити стримуючий ефект для тих, хто хотів би порушити санкції ЄС.

«Оскільки Путін продовжує свою злочинну агресивну війну проти України, є дуже важливим, щоб санкції ЄС були повною мірою імплементовані, а порушення таких заходів були покарані. Нові правила також полегшать для країн-членів можливість конфіскації деяких із заморожених активів осіб та компаній, які підтримують війну. Тож країни-члени мають швидко прийняти ці нові норми, щоб вони могли працювати на практиці», - зазначила з цього приводу віцепрезидент Єврокомісії Вера Йоурова.

Країни-члени зобов’язані інтегрувати нові правові положення щодо відповідальності за порушення санкцій ЄС в національне законодавство до 20 травня 2025 року.

Як повідомлялося, у травні 2022 року Європейська комісія запропонувала включити дії з порушення обмежувальних заходів ЄС до переліку карних злочинів. Водночас, Єврокомісія запропонувала посилити законодавство з виявлення фінансових активів, що підлягають блокуванню, та з конфіскації власності, щоб була отримана незаконно. Для реалізації цих правових положень у березні 2022 року була створена спеціальна оперативна група «Заморозити та вилучити», діяльність якої сприяла підвищенню ефективності дії санкцій ЄС.

Теги по теме
Евросоюз Криминал
Источник материала
Поделиться сюжетом