У Росії фізика Анатолія Маслова засуджено на 14 років колонії за "держзміну"
У Росії фізика Анатолія Маслова засуджено на 14 років колонії за "держзміну"

У Росії фізика Анатолія Маслова засуджено на 14 років колонії за "держзміну"

У вівторок, 21 травня, Санкт-Петербурзький міський суд засудив 77-річного фізика Анатолія Маслова до 14 років колонії суворого режиму та штрафу у справі про держзраду, повідомляє "Медіазона".

Маслов був головним науковим співробітником Інституту теоретичної та прикладної механіки Сибірського відділення РАН, що у Новосибірську. Його основним напрямом роботи була аерогазодинаміка.

Вченого затримали у липні 2022 року. За даними видання Academ.info про життя новосибірського Академмістечка, його звинуватили у передачі Китаю даних, пов'язаних із гіперзвуком. Його син розповідав про проблеми з серцем у батька та відсутність "належної медичної допомоги" у московському СІЗО "Лефортове". У лютому 2024 року Анатолій Маслов переніс серцевий напад, коли перебував за вартою.

Невдовзі після Маслова, також у справі про державну зраду, заарештували директора його Інституту теоретичної та прикладної механіки, 57-річного Олександра Шиплюка. Його звинуватили у передачі документів під час наукової конференції у Китаї у 2017 році. Сам він наполягає, що інформація, про яку йдеться, знаходиться у відкритому доступі.

У квітні 2024 року до семи років колонії суворого режиму за звинуваченням у держзраді засудили колишнього керівника ВАТ "Науково-дослідне підприємство гіперзвукових систем", 76-річного Олександра Куранова. Він працював над програмою гіперзвукових літаків "Аякс". "Комерсант" стверджував, що Куранов співпрацював зі слідством та дав свідчення проти Маслова.

За підрахунками російської служби "Бі-бі-сі", з 2018 року в Росії заарештували щонайменше 12 вчених, які займалися вивченням фізичних процесів при гіперзвукових швидкостях. Деякі з того часу померли.

Источник материала
loader
loader