16 июня, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Німеччина готова передати Україні доходи від заморожених російських активів - Reuters
Німеччина готова передати Україні доходи від заморожених російських активів - Reuters

Німеччина готова передати Україні доходи від заморожених російських активів - Reuters

Німеччина готова швидко перенаправити доходи від заморожених російських активів на допомогу Україні.

Як повідомляє Укрінформ, про це пише Reuters із посиланням на власні джерела у міністерстві фінансів Німеччини.

“Якщо існуватиме юридично можливий механізм, що дозволить нам ще краще розпоряджатися у майбутньому цими фінансовими потоками від заморожених активів, то ми точно відкриті до цього”, - розповів співрозмовник агентства.

Водночас Німеччина наполягає, що готова конфіскувати лише доходи від російських суверенних активів, а не самі активи. На переконання німецького мінфіну, такий підхід дозволить дотриматися основоположного принципу суверенної недоторканності держав.

Зазначається, що наступного тижня це питання обговорюватиметься на зустрічі міністрів фінансів Групи семи в Італії, на яку запрошено й Україну.

Як повідомляв Укрінформ, після початку вторгнення РФ в Україну країни демократичного світу заблокували активи її Центробанку на загальну суму близько 260 млрд євро, з них майже 210 млрд заморожені у банківських депозитаріях держав ЄС. Виходячи із коливань відсоткової ставки, сума нарахувань на ці активи в європейських фінансових установах може сягати від 2,5 до 3 млрд євро щороку.

12 лютого 2024 року ЄС зробив перший крок у напрямку використання цих грошей - зобов’язав всі центральні європейські депозитарії, на балансі яких перебуває більше 1 мільйона євро заблокованих російських активів, відкрити окремі рахунки для накопичення надзвичайного прибутку від нарахувань на ці кошти. Акумульовані таким чином ресурси є не власністю Росії, а суб’єктом оподаткування на національному рівні та будуть використовуватися в інтересах України.

За відкритою інформацією, на балансі фінансової установи Euroclear у Бельгії нині перебувають 192 млрд євро активів російського Центробанку. ЄС шукає правові механізми для подальшого поводження з цими заблокованими ресурсами. Сума нарахованих на них відсотків за минулі два роки сягнула 5 мільярдів євро.

Теги по теме
Украина Россия Германия
Источник материала
Поделиться сюжетом