"Швеції потрібен час, щоб наростити оборонні потужності і допомогти Україні": міністр оборони назвав терміни
"Швеції потрібен час, щоб наростити оборонні потужності і допомогти Україні": міністр оборони назвав терміни

"Швеції потрібен час, щоб наростити оборонні потужності і допомогти Україні": міністр оборони назвав терміни

Після вступу Швеції до НАТО в оборонній сфері цієї країни є три пріорітетних завдання. Це забезпечення перемоги України у війні з Росією, інтеграція армії Швеції до армій НАТО та відповідне розширення шведських Збройних сил. Але на це країні потрібно не менше двох років.

Так вважає міністр оборони Швеції Пол Йонсон. В інтерв'ю Bloomberg серед оборонних пріоритетів саме він поставив перемогу України на перше місце. Але посадовець уточнив, що лише за два роки його країна досягне бажаної потужності для надання Україні більшої кількості боєприпасів і посилення шведської армії.

"Росія стала на ноги швидше, ніж євроатлантичне співтовариство. Я очікую, що Швеція наздожене, але я думаю, що знадобиться рік або два, поки ми не побачимо повного ефекту (від вступу до Альянсу)", – зауважив міністр оборони Швеції.

За його словами, уряд Швеції планує потроїти виробництво артилерійських боєприпасів протягом наступних кількох років, що "продемонструє ефект  вже у 2025 і 2026 роках". Маються на увазі снаряди калібру 155 мм, "які так потребують українці".

"Зараз ми піддаємося у війні на виснаження, яка насправді є війною складів. Саме тому ми нарощуємо та забезпечуємо швидке зростання виробництва зброї", – сказав Йонсон.

У цьому ключі забезпечення України є "першим та невідкладним завданням", а у персепктиві Швеція планує "проектувати та будувати винищувачі, підводні човни, артилерійські системи та бойові машини піхоти".

Швеція приєдналася до ініціативи Німеччини щодо надання Києву додаткових систем ППО Patriot. Але віддача однієї з чотирьох батарей Швеції зробила "значний пролом у її власному захисті", сказав Йонсон. Проте, за його словами, є речі, які Швеція "може робити швидше та з меншим впливом на власні можливості, ніж система Patriot". Які саме, він не уточнив.

Як повідомляв OBOZ.UA, уряд Швеції планує надати Україні військову допомогу в розмірі $7 млрд на період 2024-2026 років. Так, протягом наступних трьох років Швеція надаватиме Україні по 2,3 млрд доларів щорічно.

Раніше Йонсон заявляв, що Швеція не планує надсилати своїх військових в Україну. Але розгляд таких варіантів не виключається, якщо їх запропонують нові союзники скандинавської країни по НАТО.

Вчора, 21 травня, Україна та Швеція розпочали переговори щодо укладення угоди про співробітництво у сфері безпеки. Це відбувається на виконання доручення президента Володимира Зеленського та продовжуючи його нещодавню телефонну розмову з прем’єром Швеції.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом