США вважають, що кремль запустив космічну зброю проти американського супутника
США вважають, що кремль запустив космічну зброю проти американського супутника

США вважають, що кремль запустив космічну зброю проти американського супутника

Про це сьогодні заявило Космічне командування США, передає агенція Reuters.

російський космічний апарат відстежує американський супутник-шпигун на орбіті.

російська ракета "Союз" стартувала з космодрому Плесецьк приблизно за 800 км на північ від москви 16 травня і вивела на низьку навколоземну орбіту щонайменше дев'ять супутників, в тому числі КОСМОС 2576, тип російського військового космічного апарату-"інспектора", який американські офіційні особи вже давно засуджують як такий, що демонструє безрозсудну поведінку в космосі.

"Ми спостерігали номінальну активність і вважаємо, що це, ймовірно, протикосмічна зброя, здатна атакувати інші супутники на низькій навколоземній орбіті", - заявив представник USSPACECOM.

Представник джодав, що росія розмістила цю нову протикосмічну зброю на тій самій орбіті, що й урядовий супутник США.

COSMOS 2576 нагадує раніше розгорнуті контр космічні вантажі 2019 і 2022 років, йдеться в заяві, посилаючись на минулу російську тактику розгортання супутників поблизу чутливих американських супутників-шпигунів.

Американські спецслужби очікували запуску COSMOS 2576 і поінформували союзників про свою оцінку супутника ще до його розгортання в космосі, за словами американського чиновника, знайомого з даними розвідки. Запуск також включав цивільні супутники, розгорнуті на різних орбітах.

"Таке поєднання військового і цивільного корисного навантаження було абсолютно несподіваним. Ніколи раніше не бачив такого в російських запусках", - сказав аналітик Барт Хендрікс, який давно відстежує російську космічну програму.

COSMOS 2576 схожий на супутники, які росія запустила у 2019 і 2022 роках, і які США також називали контркосмічною зброєю. Супутник 2019 року викинув об'єкт у космос і тісно слідував за супутником Національного розвідувального управління США, розвідувального агентства, що здійснює нагляд за супутниками-шпигунами.

Станом на вчора КОСМОС 2576 не наближався до американського супутника, але космічні аналітики помітили, що він перебуває в тому ж орбітальному кільці, що й USA 314, супутник НРУ розміром з автобус, запущений у квітні 2021 року.

 
Теги по теме
Россия США
Источник материала
loader
loader