16 июня, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
В Українському католицькому університеті відкрили медичну клініку
В Українському католицькому університеті відкрили медичну клініку

В Українському католицькому університеті відкрили медичну клініку

У Львові відкрили Медичну клініку Українського католицького університету (УКУ). Вона стане центром для надання допомоги пацієнтам, а також базою для підготовки майбутніх фізичних терапевтів, ерготерапевтів та психологів.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Медична клініка УКУ — це місце, де медицина – в дії. Тут фахівці будуть служити матері медицини – людині у потребі. Адже медицина удосконалюється, щоб допомогти людині, яка хворіє», – зазначив єпископ-помічник Львівської архиєпархії, сенатор УКУ владика Володимир (Груца).

В Українському католицькому університеті відкрили медичну клініку / Фото: пресслужба УКУ

Нова Медична клініка УКУ є частиною стратегії розвитку університету. Ідея її створення виникла у 2016 із заснуванням Школи реабілітаційної медицини в УКУ. Тоді команда хотіла заснувати реабілітаційний центр. Згодом на Факультеті наук про здоров’я УКУ відкрили магістерську програму з фізичної терапії та ерготерапії. Була створена проєктна група, яка кілька років вивчала досвід медичних закладів при університетах по всьому світу і виробила власну модель університетської медичної клініки.

«Особливо зараз, коли Україна в потребі, нам потрібні такі інституції, які допоможуть пережити ці страшні дні, зцілювати рани війни. Український католицький університет відповідає на виклики, які сьогодні стоять перед нашим суспільством», - сказав на відкритті клініки віцепрезидент УКУ о. Богдан Прах.

Основні напрямки роботи Медичної клініки УКУ - це сімейна медицина: консультації, діагностика та терапевтичне лікування; психологічна допомога: проєкти з ментального здоров’я та комплексна психологічна терапія; фізична терапія та ерготерапія: реабілітація для ветеранів війни та цивільних після травм та захворювань.

Очолює клініку Оксана Ковальська — лікарка-терапевт, кардіолог, досвідчена керівниця та менеджерка в галузі охорони здоров’я, волонтерка, яка має 15-річний досвід медичної практики, зокрема з іноземними медичними установами та пацієнтами. За її словами, у клініці можна підписати електронну декларацію – це можливість отримувати безкоштовну первинну медичну допомогу, згідно з переліком первинних медичних послуг, гарантованих державою. Також окремі категорії населення, як от ветерани та військовослужбовці, зможуть отримати медичні послуги зі знижкою або безкоштовно, завдяки підтримці благодійників клініки та за умови залучення грантових коштів. Частина послуг буде платною.

До створення ініціативи долучилося багато партнерів, благодійників та друзів УКУ зі всього світу. Серед них – правозахисник, радник ректора УКУ Мирослав Маринович, який з нагоди свого ювілею, попросив усіх охочих замість подарунків, скерувати кошти на творення клініки.

Будівля Медичної клініки наповнена мистецькими творами, які надали провідні художники та благодійники університету. Серед них – писана ікона – копія з романського вівтаря початку XIII століття, авторства Івана Дашка.

Як повідомляв Укрінформ, в Українському католицькому університеті (УКУ) цьогоріч ввели новий курс «Служіння і мовна практика» для студентів першого року навчання на бакалаврських програмах. Дисципліна, яка триває впродовж навчального року, навчає допомагати.

Источник материала
Поделиться сюжетом