Закривають до 90% потреби РФ: Блінкен пояснив, як Китай допомагає Кремлю вести війну проти України
Закривають до 90% потреби РФ: Блінкен пояснив, як Китай допомагає Кремлю вести війну проти України

Закривають до 90% потреби РФ: Блінкен пояснив, як Китай допомагає Кремлю вести війну проти України

Росія забезпечує до 90% своїх потреб у мікроелектроніці для військових цілей через постачання з Китаю. США реагують на це, застосовуючи санкції проти китайських компаній та консультуючись з європейськими партнерами.

Про це заявив у вівторок під час слухань у Сенаті американського Конгресу державний секретар США Ентоні Блінкен. "Ми не бачили, щоби Китай передавав реальні озброєння Росії для їх застосування в Україні. Північна Корея робить це, Іран робить це, Китай – ні. Але ми бачимо, що Китай надає величезну підтримку оборонно-промисловій базі РФ", – зазначив Блінкен.

За його словами, 70% усіх верстатів, які імпортує Росія, надходять із Китаю, а 90% мікроелектроніки також постачається з КНР. Блінкен підкреслив, що значна частина імпортованої з Китаю мікроелектроніки використовується для посилення оборонно-промислової бази Росії. "Багато з цього йде на розбудову оборонно-промислової бази, і в результаті ми бачимо, як Росія виробляє танки, артилерійські боєприпаси рекордними темпами", – сказав він.

Дії Сполучених Штатів

Для того щоб протидіяти цій ситуації, Сполучені Штати роблять відповідні кроки. Насамперед проводиться робота щодо виявлення цих поставок та попередження китайської сторони. "Ми вже запровадили санкції проти понад 100 юридичних осіб у Китаї, які постачали продукцію подвійного призначення та інші речі, які є у списках санкцій. Ми продовжимо це робити, і ми працюємо над координацією наших зусиль з європейськими та іншими партнерами", – наголосив державний секретар США.

Блінкен зазначив, що обговорював питання підтримки Росії з боку Китаю напряму з китайським лідером Сі Цзіньпінем під час недавнього візиту до Китаю. Крім того, США активно обговорюють ці питання з європейськими країнами, на торгівлю з якими орієнтується Пекін. "Не можна, щоби Китай, з одного боку, заявляв, що шукає кращих відносин із країнами Європи, а з іншого боку підживлював найбільшу загрозу європейській безпеці з часів закінчення холодної війни", – зазначив Блінкен.

Як повідомляв OBOZ.UA раніше, добігає кінця черговий раунд пожвавлення "обміну думками" серед провідних країн світу. За останній час відбулося кілька важливих зустрічей західних політиків із головою КНР Сі Цзіньпіном, де сторони виклали своє бачення нинішньої ситуації стосовно війни в Україні та інших важливих питань у взаємовідносинах.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом