16 июня, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Як вибрати сонцезахисний крем в залежності від типу шкіри, - поради дерматолога
Як вибрати сонцезахисний крем в залежності від типу шкіри, - поради дерматолога

Як вибрати сонцезахисний крем в залежності від типу шкіри, - поради дерматолога

Попереду літо - і навіть, якщо не збираєшся у відпустку, все одно поглядаєш на полиці з сонцезахисними кремами (санскринами). Але чи потрібно ними користуватися постійно, особливо якщо не загоряєш під відкритим сонцем у спекотний день? Якщо так, то який крем підібрати для свого типу шкіри? Про це Коротко про розповіла лікар-дерматолог та спеціаліст з естетичної та ін'єкційної косметології Надія Карпенко.

Чим шкідливий ультрафіолет

Надія Карпенко. Фото: Особистий архів

- Надія, чи треба постійно захищатись від сонця, як розповідають у рекламі?

- Треба, щоб захиститися від впливу сонячного ультрафіолету, який значно прискорює старіння шкіри, викликаючи її передчасну в'ялість та зморшкуватість, так зване фотостаріння.
Ультрафіолет – це невидиме для очей електромагнітне випромінювання, яке ділиться на три види: UVA, UVB та UVC. Промені UVC не загрожують людині, оскільки затримуються в озоновому шарі атмосфери. А ось надлишок променів ультрафіолетового спектру А та В може бути дуже небезпечним.

  • UVA – це довгохвильові промені, які відповідають за засмагу. Вони проникають глибоко в шкіру і ушкоджують колагенові та еластинові волокна. Як наслідок, шкіра швидше втрачає пружність та еластичність, починає провисати, покривається зморшками та довше відновлюється.

Близько 90% променів UVA вільно проникають через хмари, скло, одяг. Вони вважаються найбільш агресивними, оскільки здатні викликати не лише алергію чи сонячні опіки, а й опік рогівки та сітківки ока. Примітно, що вплив променів UVA не залежить від пори року.

  • UVB – це короткохвильові УФ-промені. Вони вражають лише верхні шари шкіри та активно відчуваються влітку, особливо під час сонячної активності з 10 до 16 години. На відміну від UVA, промені спектру не мають такої довгої хвилі і можуть поглинатися озоновим шаром. Сонцезахисний крем, або санскрін, який захищає лише від променів B-спектру, може запобігти опіку, але не вбереже шкіру від передчасного старіння.

Вплив ультрафіолету на шкіру має накопичувальний характер. Серед можливих довгострокових наслідків – ризик розвитку меланоми та раннє тимчасове старіння шкіри.

Світла шкіра більше схильна до опіків, тому особливо вразливі до сонця люди першого і другого фототипу за шкалою Фітцпатрік (люди з блакитними, зеленими або сірими очима і, як правило, світлим волоссям, - Ред.).

Втім, темніший колір шкіри – не привід нехтувати фотозахистом. Шкіра може не реагувати на сонце почервонінням, але зазнавати пошкоджень на глибших рівнях.

- Тобто захищатися треба всім? Але чи є випадки, коли шкіра вразливіша?

Щоб запобігти опікам і фотостарінням, захищатися від сонця потрібно всім. Особливо обережними потрібно бути людям з деякими формами псоріазу та акне, гіперпігментацією, розацеа, післяопераційними шрамами та великою кількістю родимок.

Також перебувати на сонці без захисту не можна після салонного та домашнього догляду з AHA-, BHA- та PHA-кислотами, ретинолом та його похідними, а також у період прийому препаратів-фотосенсибілізаторів. Справа в тому, що за таких умов шкіра стає більш чутливою до UV випромінювання.

- Давайте зупинімося докладніше на фотостарінні. Як сонце прискорює старіння шкіри?

- Термін "фотостаріння" застосовують, щоб описати ознаки, що відрізняють стан шкіри, що тривало піддавалася впливу ультрафіолетового опромінення. Нещодавні дослідження показали, що навіть низькі показники УФ-випромінювання можуть призводити до деградації колагену та еластину.

Головними ознаками фотостаріння є глибокі та дрібні зморшки, в'ялість шкіри, крапчаста гіперпігментація, болісний жовтуватий колір, суха жорстка текстура шкіри, що виступають розширені судини. Ці ознаки особливо виражені таких ділянках, як обличчя, задня частина шиї, передпліччя. Така шкіра схильна до розвитку новоутворень, таких як актинічний кератоз (червоні або рожеві плями на шкірі, плоскі або злегка піднесені над її поверхнею - прим.ред.), базальноклітинна і плоскоклітинна карциноми (злоякісні пухлини - прим. ред.).

- Тобто пігментація теж проявляється через вплив сонця?

- Пігментоутворення - це складний біохімічний процес, що відбувається в шкірі і залежить від багатьох факторів. Причина пігментоутворення – надмірне утворення меланіну у верхніх шарах шкіри. Коли його надто багато, на тілі з'являються смуги та плями темного кольору. Колір аномальних проявів може змінюватись від світло-бежевого до чорного. Це природа меланозу. А головним стимулятором для синтезу меланіну є УФ-випромінювання.

Чоловікам крем також потрібний. Фото: pexels.com

Як підібрати сонцезахисний крем за типом шкіри

Щоб підібрати засіб, який підійде саме вам, зверніть увагу на склад, радить Надія Карпенко.

Сонцезахисний крем для жирної та проблемної шкіри

Якщо у вас жирна і схильна до висипань шкіра, вибирайте засоби, у складі яких є матуючі і себорегулюючі компоненти, такі як цинк, ніацинамід, вітамін С, центелла. Найкраще вибирати засіб із комбінованими фільтрами, які працюють як губка, поглинають і нейтралізують або відбивають сонячні промені. Важливо наносити їх щонайменше за 20 хвилин до виходу на вулицю.

У складі повинні бути (докладніше, див. Примітки):

  • оксид цинку
  • ніацинамід
  • мексорел
  • тиносорб

Сонцезахисний крем для чутливої ​​та сухої шкіри

Якщо у вас чутлива та суха шкіра, - підходять продукти з фізичними (мінеральними) фільтрами. Вони діють як щит чи дзеркало, відбиваючи сонячні промені. Працюють на поверхні шкіри, тому з меншою ймовірністю викликають подразнення. Ефективні одразу після нанесення.

У складі мають бути:

  • оксид цинку
  • діоксид титану

Фізичні та хімічні фільтри у сонцезахисному кремі

  • Фізичні або мінеральні фільтри – діоксид титану та оксид цинку – відбивають сонячні промені від поверхні шкіри. Як правило, вони трохи відбілюють шкіру і залишають на ній наліт. Косметику з мінеральними фільтрами можна використовувати вагітним, дітям та людям із чутливою шкірою.
  • Хімічні або органічні фільтри проникають углиб шкіри та поглинають сонячні промені, як губка. Такі санскрини прозорі, легко вбираються, але можуть спричинити подразнення на чутливій шкірі. Найпопулярніші хімічні фільтри – октокрилен, оксибензон, бензофенон та авобензон, але зараз є сучасні тиносорби, мексорили та інші.

Як читати етикетку на сонцезахисному кремі

Індекс SPF. Що він означає?

SPF (sun protection factor – фактор захисту від сонця) – це показник захисту від UVB-випромінювання. Число, що стоїть поруч із цією абревіатурою, вказує на дозу B-променів, яку ви можете отримати без загрози опіку. Чим вищий індекс SPF, тим більше ультрафіолету блокує засіб. Усі сонячні промені, що потрапляють на шкіру, – це 100%. 100% поділяємо на індекс SPF.

Наприклад, SPF 30 - 100: 30 = 3,3%.

Тільки ці 3,3% сонячного випромінювання потраплять на вашу шкіру, решту 96,7% буде заблоковано. Таким чином, SPF 15 захистить на 93% від УФ-променів. SPF 30 – на 97%. SPF 50 – 98% сонячних ультрафіолетових променів.

Крем із захистом широкого діапазону – що це?

Захистом широкого спектру називають санскрини, що оберігають шкіру і від UVA-і від UVB-променів.

Як розпізнати такий засіб:

  • за написом Broad Spectrum (Широкий спектр);
  • за міткою UVA + UVB або UVA у кружечку;
  • за приміткою PA+ поряд із індексом SPF. Кількість плюсів після PA відповідає рівню захисту шкіри від UVA-променів (чотири плюси – максимально можливе).

Як часто потрібно оновлювати сонцезахисний крем

Незалежно від індексу SPF, типу фільтрів та формату сонцезахисного крему, оновлювати захист потрібно раз на дві години, а також після контакту з водою або інтенсивного потовиділення. Якщо засіб помаркований як водостійкий, слід дотримуватися інструкцій на упаковці та наносити повторний шар не пізніше ніж після зазначеної кількості хвилин.

Як правильно наносити сонцезахисний засіб

Санскрін – останній етап денного догляду за шкірою, тому використовувати його потрібно вже після сироватки та базового крему. Важливо, щоб попередні засоби встигли вбратися і шкіра була сухою. Оптимальним прийнято вважати розрахунок 2 мг сонцезахисного засобу на 1 кв. див. шкіру. Наносити сонцезахисний засіб слід за 15-30 хвилин до виходу на вулицю. Якщо ви плануєте використовувати тональний крем, витримайте паузу хоча б 5-10 хвилин. Найкраще з тональними засобами «дружать» легкі флюїди: креми з насиченою текстурою можуть конфліктувати з основою та надавати шкірі небажаного блиску. Покривати сонцезахисним засобом потрібно всі незахищені одягом та взуттям частини тіла. Не забувайте про тильну частину шиї, вуха, лінію росту волосся.

Дитячий крем для дітей. Дорослим він лише зашкодить. Фото: pexels.com

До речі

Дитячі SPF дорослим краще не використовувати: вони містять безліч олій, які підходять лише дітям. Їхній захисний шар шкіри ще не сформований. Він формується на початок пубертатного періоду. У дорослих дитячі засоби захисту можуть закупорювати пори та викликати виникнення підшкірних комедонів.

На тему

Окуляри та капелюх

- Чи потрібні додаткові засоби захисту від сонця, такі як окуляри? Чи це необов'язковий аксесуар?

- Сонцезахисні окуляри та капелюхи необхідні для повноцінного захисту від УФ-ПРОМІНЬ. Оскільки тривала дія УФ-променів може сприяти виникненню різних патологій.

Потрапляючи на незахищене око, ультрафіолетові промені проникають у сітківку, легко подолавши захисний бар'єр кришталика, що у свою чергу може спровокувати появу катаракти, старіння сітківки та призвести до таких травм, як сонячний опік рогівки (фотокератит). Все це погіршує якість вашого зору.

Дітям також потрібні окуляри від сонця. Чим молодша людина, тим більше променів проходять крізь кришталик до сітківки. Однак і зворотний відлік також працює. Чим старшою стає людина, тим більше знебарвлюється меланін очей, і, як результат, зменшується природний захист очей від УФ-випромінювання.

Не важливо якого кольору буде лінза у ваших окулярах: чорна, коричнева, рожева, градієнтна або навіть прозора, важлива наявність спеціального фільтра, що блокує УФ-промені та захищає ваші очі від їхнього впливу.

Якісні окуляри від сонця повинні мати маркування UV-400.

- Що означає UV400?

- Це позначення довжини хвилі видимого світла ультрафіолетового випромінювання, яке вимірюється в нанометрах. Максимально можлива довжина хвилі ультрафіолетового випромінювання - 400нм, отже максимальний захисний фільтр від такого UV400.

- А от якщо ми в сонячний день надягаємо головний убір, наприклад, з широкими полями чи кепку з великим козирком – чи потрібний тоді сонцезахисний крем?

- Головні убори надягати дуже бажано, але наносити крем потрібно все одно: відбиті від навколишніх предметів та асфальту промені все одно потрапляють на ваше обличчя.

Капелюшки та окулярів для захисту від сонця недостатньо. Фото: pexels.com

Примітки

Хімічні та фізичні фільтри для сонцезахисних кремів

  • Діоксид титану – фізичний фільтр, неорганічного походження, здатний відбивати (як дзеркало) ультрафіолетове випромінювання, переважно UVB.
  • Оксид цинку – теж неорганічний фізичний (мінеральний) фільтр, здатний відбивати ультрафіолетове випромінювання, переважно UVА.
  • Тіносорб (різновиди - Tinosorb S, Tinosorb М та інші) це хімічний УФ фільтр нового покоління, фотостабільний, що володіє високими сонцезахисними властивостями від UVA і UVB випромінювання, легко розчиняється як у воді, так і в масляній фазі, має толерантність до шкіри і не жирнит її.
  • Мексорил – хімічний фільтр, існує у двох модифікаціях: Mexoryl SX – розчинний у воді, Mexoryl XL – розчинний у жирах. Вони завжди використовуються разом. Відображають UVA-промені.
  • Ніацинамід (нікотинамід) - це форма вітаміну B3, також відома як нікотинамід. Це водорозчинний вітамін, який потрібний для багатьох фізіологічних процесів в організмі. Він зменшує надмірну секрецію шкірного сала, звужує розширені пори, висвітлює пігментні плями завдяки сильному антиоксидантному ефекту, заспокоює почервоніння та запалення.
Источник материала
Поделиться сюжетом