24 июня, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Росія розробляє систему легалізації статусу "співвітчизників за кордоном": в ISW пояснили задум Кремля
Росія розробляє систему легалізації статусу "співвітчизників за кордоном": в ISW пояснили задум Кремля

Росія розробляє систему легалізації статусу "співвітчизників за кордоном": в ISW пояснили задум Кремля

Країна-агресор Росія розробляє систему легалізації статусу так званих співвітчизників за кордоном, обіцяючи їм привілеї з отриманням спеціальних електронних карт. З ними бажаючі нібито матимуть доступ до невказаних держпослуг, а також зможуть приїжджати та працювати в РФ і навіть подавати заяву на отримання громадянства у майбутньому.

Про це йдеться у зведенні Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War, ISW). Аналітики впевнені, що Кремль робить це в рамках зусиль щодо створення інформаційних умов для виправдання подальшої агресії та гібридних операцій за кордоном як "захисту" російських співвітчизників.

Генеральний директор Росспівпраці Євген Примаков в інтерв'ю кремлівському інформагентству, опублікованому 22 травня, заявив, що відомство готується запустити пілотну версію програми "Електронна карта співвітчизника" в кількох невказаних сусідніх країнах і може розпочати випуск перших карток до кінця 2024 року. Так звані співвітчизники можуть надати свою особисту інформацію через онлайн-додаток в обмін на карту та доступ до різних послуг, які, ймовірно, будуть доступні через невказану онлайн-платформу.

Російський чиновник зазначив, мовляв, хоча деякі за кордоном не мають громадянства РФ і "скептично" ставляться до її політики, вони все ж таки "так чи інакше" є співвітчизниками. Тому нова кремлівська програма нібито допоможе їм та їхнім дітям "підтримувати зв'язки з Росією". Примаков підрахував, що РФ має від 20 до 40 млн "співвітчизників за кордоном", хоча неясно, яке визначення він вкладає у поняття співвітчизник.

Водночас кремлівський поплічник розповідав про важливість російських програм освітнього та культурного обміну зі студентами з Вірменії, Казахстану, Киргизстану та інших країн. Також зазначив, що російський уряд останні кілька років збільшує кількість іноземних студентів, яким дозволено навчатися в РФ і до 2030 року планує щорічно навчати 500 тисяч таких студентів.

Водночас він скаржився, що Росспівробітництво має проблеми в роботі в США, Великій Британії, Канаді та інших західних країнах через "недружність" їхньої політики. Він абсурдно стверджував, що структури "Російського дому" в Європі "не займаються політичною пропагандою чи ще чимось", а лише проводять "культурну діяльність". Хоча молдавські та українські чиновники раніше попереджали, що Кремль використовує їх для просування своєї пропаганди та ведення "підривної роботи" за кордоном.

За даними ISW, Росспівробітництво працює над проєктом "Електронна карта співвітчизника" щонайменше з 2021 року, але публічно ще не запустило її, а в червні 2023 року Примаков заявив, що відомство планує відкрити "центри сертифікації" у центрах "Російського дому" в усьому світі, де співвітчизники можуть підтвердити свою особистість у рамках процесу подання заяви. Зі свого боку Російська православна церква московського патріархату (підконтрольна Кремлю організація і відомий інструмент в арсеналі російської гібридної війни) під час Всесвітнього російського народного собору 27 і 28 березня опублікувала низку рекомендацій, які включали заклик до Росії зробити пріоритетною масову репатріацію "співвітчизників" у Росію. Так, програма "електронної карти" могла б стати для агресора реальним шляхом реалізації цієї рекомендації.

"Російські співвітчизники за кордоном, яких диктатор Путін раніше визначив як людей, які мають історичні, культурні чи мовні зв'язки з Росією, є ключовим аспектом кремлівського наративу про "русскій мір", який Кремль має намір використати для виправдання майбутньої агресії під виглядом "захисту" російських співвітчизників за кордоном", – висловили переконання аналітики.

Вони додали, що російський уряд раніше вже послабив для співвітчизників, зацікавлених у переїзді до Росії, вимоги до мови та походження. Також він, можливо, намагається ще більше розширити своє розпливчасте визначення співвітчизника, щоб охопити якнайбільше людей у своїх пропагандистських цілях.

Як повідомляв OBOZ.UA, раніше Рада Європейського Союзу призупинила мовлення на території ЄС чотирьох російських пропагандистських ресурсів: Voice of Europe, "РИА Новости", "Известия", "Российская газета". Там вказали, що ці ЗМІ перебувають під контролем Кремля, відіграють ключову роль у підтримці війни Росії проти України, а також у дестабілізації сусідніх із нею країн.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом