16 июня, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
В Охматдиті успішно пересадили нирки від посмертного донора двом підліткам
В Охматдиті успішно пересадили нирки від посмертного донора двом підліткам

В Охматдиті успішно пересадили нирки від посмертного донора двом підліткам

У Національній дитячій спеціалізованій лікарні «Охматдит» провели пересадку нирок від посмертного донора двом підліткам.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоровʼя, передає Укрінформ.

«Завдяки трансплантації від посмертного донора, в НДСЛ «Охматдит» врятували двох дітей. 11-річному і 16-річному хлопчикам успішно провели довгоочікувану пересадку нирок, тепер на них чекає реабілітація», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що молодший з дітей, Олексій з Харківщини, жив у лікарні понад рік та проходив процедуру гемодіалізу, завзято й важко боровся з вродженою вадою розвитку сечовидільної системи, хронічною хворобою нирок.

Чотири рази для нього була можливість провести трансплантаціюнирки, але через його імунну систему та антитіла, які виробляв організм, ці варіанти не підходили дитині. Потенційною доноркою була бабуся хлопчика, але у нього виникла імунологічна несумісність. Це означало, що нирка не приживеться.

В Охматдиті успішно пересадили нирки від посмертного донора двом підліткам / Фото: МОЗ

Донором для хлопчиків став молодий чоловік з Одеської області, який потрапив у смертельну ДТП. Його дружина надала згоду на вилучення органів для донорства. Спеціалістам вдалося за дуже стислий час транспортувати органи до Охматдита і підготували хлопців до операції.

У МОЗ висловили співчуття рідним донора і подякували за важке, але таке важливе рішення.

Як повідомляв Укрінформ, з 2024 року трансплантація увійшла в Програму медичних гарантій. У 2024 році НСЗУ підписала угоди із 39 закладами, які можуть надавати послуги з органної трансплантації та трансплантації гемопоетичних стовбурових клітин.

У першому кварталі 2024 року вже виконано 131 органну трансплантацію та 109 пересадок гемопоетичних стовбурових клітин. За це держава заплатила медичним закладам понад 140 млн грн. Загалом на трансплантацію у Програмі медгарантій-2024 закладено майже 1,3 млрд грн.

Источник материала
Поделиться сюжетом